Prostreno.cz

Čím se dá zmírnit nepříjemné noční pocení

Jíte dostatek ryb, vlašských ořechů nebo lněných semínek? Ne? Pak se nedivte, že se v noci potíte ostošest. Naopak vyvarovat byste se měli kofeinu, protože tento stimulant „nakopává“ k činnosti potní žlázy. To jste věděli?

Podezřele často se poslední dobou stává, že vás uprostřed noci probudí propocené pyžamo? Jako by už tenhle „budíček“ nebyl tak dost nepříjemný, možná také zjišťujete, že podobně „durch“ je i polštář s peřinou. Proč se to děje?

Nejklasičtější příčinou nočního pocení – tedy zejména u žen, bývá kolísavá hladina hormonu estrogenu, k čemuž většinou dochází po porodu nebo při užívání antikoncepčních pilulek. Důvodem však může být také menopauza, stres či špatná kombinace léků. Ačkoli se nejedná o život ohrožující stav, nedá se popřít, že je to velmi obtěžující záležitost. Naštěstí se i na tenhle problém dá vyzrát! Jak nadměrnému pocení zatnout tipec, nebo ho alespoň podstatně zmírnit?

Pijte hodně vody. Od rána až do večera

I když to asi vypadá jako jeden velký protimluv, zvýšený příjem tekutin v průběhu celého dne skutečně pomůže váš „noční problém“ omezit –voda totiž přispívá k vyplavování toxinů z organismu. A čím „čistší“ budou vaše útroby, tím menší je podle lékařů pravděpodobnost nadměrného pocení. Tak za zkoušku to stojí, co myslíte?

Dejte si pozor na kofein

Kofein je stimulant, který dokáže nakopnout při únavě – to je všeobecně známý fakt. O trochu méně se ale už povídá o tom, že kromě vaší unavené mysli vyburcuje k činnosti i potní žlázy. Přesně z tohoto důvodu byste se hlavně v odpoledních hodinách měli vyvarovat kávě, černému čaji i energetickým nápojům. Tím to ale ještě nekončí! Kofein číhá také v čokoládě, některých pilulkách na hubnutí nebo ve slunečnicových semínkách.

Před spaním se snažte relaxovat

Jak již bylo zmíněno, jednou z příčin nadměrného pocení je stres. A přesně kvůli tomu pro vás bude malá meditace či relaxační sprcha ke konci náročného dne tolik přínosná. Uklidníte tak své tělo i mysl, přijdete na jiné a příjemnější myšlenky, takže pravděpodobnost „mokrého pyžama“ o něco snížíte.

Jezte ryby a ořechy. I tohle pomáhá

Omega-3 mastné kyseliny jsou zdravé tuky, které regulují širokou škálu tělesných procesů, včetně pocení. Jejich bohatým zdroji jsou sardinky, losos, makrela, hovězí maso, lněná i chia semínka, vlašské ořechy a mléčné výrobky. Obohaťte o tyto potraviny váš jídelníček, půjdete naproti nejen zdraví, ale také vyzrajete nad nočním pocením!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat