Prostreno.cz

Potraviny plné zinku. Proč je dobré hlídat si přísun tohoto minerálu

Zinek je další z minerálů, který se v našem těle vyskytuje jen v relativně malém množství. O to více je potřeba si hlídat jeho přísun. V organismu má hned několik důležitých funkcí. Jeho nedostatek můžeme pocítit jak oslabenou imunitou, tak i uvadající krásou. Hlídáte si příjem tohoto minerálu?

Zinek je do našeho těla dodávám spolu s potravou, ale pokud zrovna držíte drastickou dietu, nebo jste se zařadili mezi čerstvé vegetariány, může vám tento minerál ve stravě opravdu chybět a jeho nedostatek nadělat pořádnou neplechu.

Význam zinku

Zinek je klíčovou složkou pro funkce nervového systému, trávení, produkce hormonů, růstu svalů a vývoje. Jeho spojení s hormonálními procesy v těle je možná nejdůležitější funkcí, zejména pokud jde o plodnost, hladinu energie, náladu a riziko onemocnění diabetem. Zinek pomáhá posílit imunitní systém a může se nalézat v každé buňce těla, protože je zapotřebí pro buněčné dělení.

Nedostatek zinku

Projevů nedostatku zinku je hned několik. Při nedostatku zinku se může dostavit chronická únava, časté změny nálad a nechutenství. Mimo to můžete čekat i projevy patrné takzvaně na první pohled. Nedostatek tohoto minerálu je příčinou ztráty vlasů, suché pokožky a lámavosti nehtů. Projevem je i špatné hojení drobných poranění.

Potraviny s vysokým obsahem zinku

Samozřejmě můžete vsadit na potravinové doplňky, ale zinek doplníte svému organismu i jednoduše z pestré stravy. Do svého jídelníčku zařaďte například jehněčí maso, libové hovězí maso, dýňová semena, kešu, fazole, ústřice a krevety.

Kolik je tak akorát?

Doporučená denní dávka zinku se pohybuje okolo 15 mg pro dospělého jedince. Pro děti ve věku do 4 let je DDD zinku 7 mg, starším dětem je doporučováno 10 mg denně. V těhotenství se doporučuje 20 mg a při kojení až 25 mg zinku denně. Pokud konzumujete doplňky stravy, kde je přítomný zinek, striktně dodržujte doporučené dávkování od výrobce či vašeho lékaře. Tímto minerálem se lze předávkovat! Projevy předávkování jsou bolesti hlavy, zvracení a průjem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat