Prostreno.cz

Obyčejná petrželka ovládá cukrovku i posílí imunitu

Petrželka je v mnohých supermarketech k dostání po celý rok. Je vysoce výživná a nepoužívá se pouze pro dozdobení salátů a chlebíčků. Má dostatek vitaminů a antioxidantů, které mohou výrazně zlepšit naše zdraví. Jaké schopnosti na ní budete obdivovat?

Petržel je bylina, která pochází ze středomořské oblasti jižní Itálie, Alžírska a Tuniska. Je vědecky známá jako Petroselinum hortense a Petroselinum crispum, přičemž v řecké kultuře se používala při různých ceremoniích. Její nutriční profil je úžasný!

Počítat můžete s vitaminy A, K, C a E, thiaminem, riboflavinem, niacinem, vitaminy B6 a B12, kyselinou pantothenovou, cholinem, foláty, vápníkem, železem, hořčíkem, manganem, fosforem, draslíkem, zinkem či mědí. Petržel je také velmi dobrým zdrojem těkavých sloučenin, uhlohydrátů, tuků a bílkovin. Co udělá s vaším tělem, když ji budete pravidelně konzumovat?

Ovládá diabetes

V Turecku byla petrželka tradičně používána jako lék na diabetes. Za účelem vědeckého ověření tohoto tvrzení se přitom bádáním pověřil tým z univerzity Marmara v tureckém Istanbulu. Výzkum prokázal, že diabetické krysy, kterým byla podána petrželka, skutečně vykázaly pokles hladiny cukru v krvi během jednoho měsíce.

Kontroluje revmatoidní artritidu

Petržel je také zvlášť účinná při revmatoidní artritidě. Sloučeniny, jako je vitamin C a beta-karoten, mají protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají při potírání artritidy. Pravidelná konzumace této bylinky také urychluje proces odstraňování kyseliny močové, která byla spojena s příznaky artritidy.

Vykazuje protizánětlivé vlastnosti

Petržel je ve Středomoří používána na zuby, modřiny, kousnutí hmyzem a drsnou kůži. Má protizánětlivé vlastnosti snižující vnitřní záněty a pomáhá s očistou jater.

Léčí osteoporózu

Pomáhá udržovat zdraví kostí. Ano, to je petržel, která předchází osteoporóze, jež se vyskytuje kvůli vyčerpaným hladinám vápníku v kostech a také kvůli nedostatku aminokyseliny nazývané homocystein. Tato aminokyselina může být navýšena příjmem kyseliny listové. Kvůli tomuto aspektu je petržel považována za skvělý zdroj vápníku a zároveň i kyseliny listové.

Má diuretické účinky

Po mnoho staletí se petržel používá jako diuretikum, které pomáhá při potírání různých onemocnění, jako jsou ledvinové a žlučové kameny či infekce močových cest. V této souvislosti se osvědčuje petrželová šťáva.

Posiluje imunitní systém

Vitaminy, minerály a antioxidanty nalezené v petrželce jsou užitečné pro posílení imunity. (C, A, K, folát a niacin působí na různé aspekty imunitního systému.) Studie také ukázaly, že bylina vykazuje antioxidační a antibakteriální vlastnosti, což z ní činí ideální zdroj pro domácí léčbu různých typů onemocnění.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat