Prostreno.cz

Co byste měli jíst, když máte horečku a trpíte nechutenstvím

Chápeme, že s „osmatřicítkou“ není vidina jídla nijak lákavá, protože pravděpodobně nemáte chuť absolutně na nic. Zkuste se přemoct! Když si dáte kuřecí vývar, ryby nebo řecký jogurt, možná se vykurýrujete o něco rychleji. Jak to?

Za horečku se z lékařského pohledu považuje tělesná teplota vyšší než 38 °C. Tento jev, byť krajně nepříjemný, je vlastně žádoucí. Jedná se totiž o léčivý proces, který omezuje účinnost a množení choroboplodných zárodků. Jinými slovy – horečka je obranná reakce imunitního systému, který se snaží vypořádat se s bacily po svém. Ačkoli drtivá většina „rozpálených pacientů“ nemá v tomto stavu na jídlo ani pomyšlení, hladovka není tou nejlepší strategií v boji proti nemoci. Tělo potřebuje prostřednictvím stravy získat energii a hlavně živiny, které urychlují proces hojení. Jaké potraviny jsou v tomto případě skutečně vhodné?

Kuřecí polévka. Tu doporučují lékaři i babičky

Existují hned dva důvody, proč je talíř kuřecího vývaru správnou volbou. Zaprvé, zvyšuje celkový příjem tekutin, což pomáhá snižovat teplotu těla a odstraňovat toxiny. Za druhé, voňavý „vyprošťovák“ poskytuje spoustu bílkovin, které organismus potřebuje k zotavení. Co dalšího je vyloženě na předpis?

Ryby, lehká strava s blahodárnými účinky

Když máte horečku, potřebujete navýšit dávku proteinů, jelikož uzdravení nesmírně podporují. Kromě výše zmíněné drůbeže jsou bohatými zdroji také ryby. Pokud jste tomuto občerstvení nakloněni, měli byste se ujistit, že jsou ryby důkladně uvařené, aby nezatížily vaše trávení. Dopřejete-li si ty mastné, mezi které se řadí makrela losos či sardinky, uděláte úplně nejlépe – získáte z nich omega-3 mastné kyseliny, jež napomáhají posílení imunitního systému.

Zelenina a ovoce jako přírodní multivitaminy

Tyto přírodní dary vám nabízejí mnoho živin, což z nich dělá příhodná „léčiva“. Zelenina je napěchována antioxidanty a minerály, zatímco ovoce vám dodá vitamin C. Pokud následkem nemoci trpíte nechutenstvím, nabízí se alternativa čerstvých šťáv, které si z obou potravinových druhů snadno připravíte.

Řecký jogurt, první pomoc v kelímku

I samotní odborníci nedají při horečce na řecký jogurt dopustit. Je tomu tak proto, že z něj získáte „hodné“ bakterie, které zahájí útok proti škodlivým mikrobům způsobujícím infekci. Mléčný výrobek rovněž platí za zásobárnu bílkovin, které k rychlejšímu uzdravení potřebujete jako sůl.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat