Prostreno.cz

Papratka samičí. Kapradina, která zbavuje červů ve střevech

U nás běžně rostoucí kapradina s léčivými účinky? Papratka samičí! Zbavuje červů, působí proti bolestem hlavy i infekcím! Přehlédnete ji, až v lese sleze sníh?

Papratka samičí (Athyrium filix-femina) je vytrvalá, velmi statná kapradina z čeledi papratkovitých (Athyriaceae), někdy pěstovaná jako ozdobná rostlina. Patří mezi nejhojnější lesní kapradiny, které nelze přehlédnout.

Roste ve všech vlhkých smíšených, jehličnatých i listnatých lesích s bylinným podrostem. Až na ni příště narazíte, pokloňte se. Už tolik let je používána tradičními léčiteli pro prevenci a léčbu řady zdravotních problémů, od drobných ran, zácpy až po běžné nachlazení. Využívají se přitom hlavně kořeny a špičky listů.

Uvedené části kapradiny jsou obvykle používány ve formě odvaru a často se také mění na čaj, který mnozí považují za nepříjemný kvůli hrozné chuti a vůni. V některých případech jsou sloučeniny přítomné v různých částech kapradiny extrahovány a používány jako silné tinktury. Podívejme se nyní na některé z nejpozoruhodnějších léčivých vlastností této běžné lesní rostliny.

Odčervování

Jedovatý olej z oddenků se nezdá! V rámci lidového léčitelství se orálně podává k odstranění parazitních červů ve střevech (jak u lidí, tak u zvířat). Je přitom důležité tyto červy odstranit ještě předtím, než nakladou vajíčka, což v dlouhodobém horizontu přináší celou řadu dalších zdravotních problémů.

Léčba zácpy

Čaj může být konzumován těmi, kdo trpí zácpou. Díky svým laxativním vlastnostem papratka usnadňuje odstranění vedlejších produktů trávení v tlustém střevě.

Zmírnění potíží s trávením

Obecně je papratka samičí velmi užitečná, co se týče celého zažívacího traktu. Napomáhá trávení, vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, krotí žaludeční záchvaty. Čekali byste něco takového od „obyčejné“ lesní kapradiny?

Zvýšení produkce moči

Čaj z listů a kořenů zmíněné kapradiny ocení hlavně lidé trpící infekcí močových cest. Papratka zvyšuje tvorbu moči a vyplavuje bakterie z močového systému. Holt lék k nezaplacení!

Krocení problémů s dýchacím systémem

Jedním z nejoblíbenějších tradičních způsobů využití této kapradiny je řízení různých problémů týkajících se dýchacích cest. V čajové formě papratka mírní příznaky běžného nachlazení, kašle a chřipky. Tradiční léčitelé ji také používají pro léčbu astmatu a bronchitidy.

Skvělá medicína na bolest hlavy

V mnoha oblastech planety, kde se tato kapradina vyskytuje, je známá jako lék proti bolestem hlavy. Zkusíte ji?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat