Prostreno.cz

Antioxidační bylinky, které je dobré mít v kuchyni po ruce

Snažíte se dbát o dostatečný příjem antioxidantů, protože jsou pro vás ve všech směrech prospěšné? Pak nezapomínejte do svého jídelníčku zahrnout také oregano, petržel, bazalku i tymián!

O antioxidantech se poslední dobou mluví téměř všude. Všichni už tedy víme, že jsou to látky, které působí proti škodlivým účinkům oxidačních procesů probíhajících v organismu. Tím chrání srdce, přispívají k prevenci proti rakovině, posilují imunitní systém a také zpomalují stárnutí. Myslíte si, že antioxidanty se nacházejí jen ovoci a zelenině? Ale kdepak! V hojném množství je obsahují i některé bylinky. Které by vám doma neměly chybět?

Oregano, přírodní klenot

Této nenápadné rostlině se kouzelná moc připisuje už odnepaměti. Dobromysl podporuje chuť k jídlu, pomáhá proti kašli a díky protizánětlivým účinkům je vhodná při léčbě vnitřních infekcí a střevních potíží. Velice kladně působí také na psychiku, účinná je rovněž i při migrénách a bolestech zubů. Pokud jde o antioxidanty, těch vám zázračná bylinka nabízí opravdu spoustu, proto na ni při vaření rozhodně nezapomínejte.

Petržel, zelená pro zdraví

Existuje mnoho studií, které potvrzují, že petržel má blahodárné přínosy na zdraví. Z velké části za to může vysoký podíl antioxidantů i silic, jež jsou rozložené ve všech jejích částech. Právě účinné silice zlepšují průtok krve v ledvinách a rozšiřují cévy, čímž nepatrně snižují krevní tlak, pozitivně ovlivňují trávení a upravují nepravidelnou menstruaci. Petržel obecně má i afrodiziakální vlastnosti, báječně se hodí k léčbě zánětů močového měchýře, zatímco tlumí břišní křeče.

Bazalka, voňavá klasika

Zahrnete-li bazalku do vaší stravy, získáte celou řadu antioxidantů i prospěšných živin. Tím zabojujete proti zánětům, stresu, a dokonce i horečce. Tato bylinka, jež byla v minulosti doslova uctívána především Římany, ulehčuje trávení, podporuje funkce ledvin, uklidňuje vyšponované nervy a navozuje dobrou náladu. V duhu vám přijde při spánkových potížích nebo při nemoci – vykazuje totiž mírné antibiotické účinky.

Tymián, zdroj všeho dobrého

Tymián kromě antioxidantů a vitaminů obsahuje i poctivou dávku minerálů. Jmenovitě železo, zinek, vápník, hořčík, měď, fosfor, mangan, draslík a sodík. V jeho moci je léčba kožních onemocnění, obnova střevní mikroflóry a silná podpora imunitního systému. Tymián také odvodňuje nadbytečnou vodu z těla a pročišťuje plicní tkáně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat