Prostreno.cz

Zdravé velikonoční potraviny. Co by na stole určitě nemělo chybět

Prastará a významná událost křesťanské církve, Velikonoce, vyžaduje oslavu. Jedna její část se týká stolování a podávání nejrůznějších chutných jídel. Co by na vašem stole určitě nemělo chybět? Třeba takový křen vám pomůže lépe dýchat!

Letos vychází Velikonoční neděle na 1. duben. A již třetím rokem si můžeme užívat volna i na Velký pátek, který je státním svátkem. Prodloužený víkend tak vyloženě láká k přípravě velikonočních dobrot. Už víte, co si dopřejete? Začněte klasikou, ta vám udělá dobře!

Vejce

Neřešte množství cholesterolu. I když zdravotní úřady říkají, že byste měli věnovat zvláštní pozornost nasyceným a trans-tukům přítomným právě ve vejcích, nic není tak horké, jak se zdá. Ať už jde o žloutek nebo bílek, obsah tuku je nízký.

Navíc opravdu není dobrý nápad vyhýbat se žloutku, protože právě v něm se nachází většina živin. Kromě vysoce kvalitních bílkovin je žloutek také nabitý vitaminem D (ten je dobrý pro náladu a imunitní systém) a cholin (nutný pro zdraví mozku). Velikonoční nádivka či lidově zvaná sekanice, která je vajec plná, vám bude chutnat o něco víc!

Brambory

Mnoho lidí si na oslavu jara připravuje velikonoční bramborový salát. Dobře dělají! Brambory dodávají tělu dietní vlákninu, železo, zinek, hořčík a vitaminy C a B6. Jeden středně velký brambor má dokonce více draslíku než banán.

Křen

Křen symbolizuje hřebíky či hořkost utrpení Krista, a proto je s Velikonoci neodmyslitelně spjat. Tato kořenová zelenina je schopna vyčistit ucpaný nos a dutiny, což vám umožní dýchat mnohem pohodlněji. Křen také pomáhá při trávení a zároveň stimuluje chuť k jídlu. Obsahuje vitamin C nezbytný pro silnější zuby a kosti a podporuje zdraví imunitního systému.

Petržel

Na Zelený čtvrtek je běžné, že se připravuje jarní zeleninová polévka s petrželí a řapíkatým celerem. Taky skvělé! Petržel, tedy známá aromatická bylinka, je ve skutečnosti dobrá při podpoře imunitního zdraví, neboť obsahuje vitaminy A a C. Protože oba tyto vitaminy patří mezi antioxidanty, přidání petržele do tradičních velikonočních pokrmů pomáhá zpomalovat stárnutí a zabraňuje vzniku rakovinných buněk.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat