Prostreno.cz

Zdravé velikonoční potraviny. Co by na stole určitě nemělo chybět

Prastará a významná událost křesťanské církve, Velikonoce, vyžaduje oslavu. Jedna její část se týká stolování a podávání nejrůznějších chutných jídel. Co by na vašem stole určitě nemělo chybět? Třeba takový křen vám pomůže lépe dýchat!

Letos vychází Velikonoční neděle na 1. duben. A již třetím rokem si můžeme užívat volna i na Velký pátek, který je státním svátkem. Prodloužený víkend tak vyloženě láká k přípravě velikonočních dobrot. Už víte, co si dopřejete? Začněte klasikou, ta vám udělá dobře!

Vejce

Neřešte množství cholesterolu. I když zdravotní úřady říkají, že byste měli věnovat zvláštní pozornost nasyceným a trans-tukům přítomným právě ve vejcích, nic není tak horké, jak se zdá. Ať už jde o žloutek nebo bílek, obsah tuku je nízký.

Navíc opravdu není dobrý nápad vyhýbat se žloutku, protože právě v něm se nachází většina živin. Kromě vysoce kvalitních bílkovin je žloutek také nabitý vitaminem D (ten je dobrý pro náladu a imunitní systém) a cholin (nutný pro zdraví mozku). Velikonoční nádivka či lidově zvaná sekanice, která je vajec plná, vám bude chutnat o něco víc!

Brambory

Mnoho lidí si na oslavu jara připravuje velikonoční bramborový salát. Dobře dělají! Brambory dodávají tělu dietní vlákninu, železo, zinek, hořčík a vitaminy C a B6. Jeden středně velký brambor má dokonce více draslíku než banán.

Křen

Křen symbolizuje hřebíky či hořkost utrpení Krista, a proto je s Velikonoci neodmyslitelně spjat. Tato kořenová zelenina je schopna vyčistit ucpaný nos a dutiny, což vám umožní dýchat mnohem pohodlněji. Křen také pomáhá při trávení a zároveň stimuluje chuť k jídlu. Obsahuje vitamin C nezbytný pro silnější zuby a kosti a podporuje zdraví imunitního systému.

Petržel

Na Zelený čtvrtek je běžné, že se připravuje jarní zeleninová polévka s petrželí a řapíkatým celerem. Taky skvělé! Petržel, tedy známá aromatická bylinka, je ve skutečnosti dobrá při podpoře imunitního zdraví, neboť obsahuje vitaminy A a C. Protože oba tyto vitaminy patří mezi antioxidanty, přidání petržele do tradičních velikonočních pokrmů pomáhá zpomalovat stárnutí a zabraňuje vzniku rakovinných buněk.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Cottage lívance

15min
(1 hlasů)

Snídaňové burrito s míchanými vejci

15min
(3 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba