Prostreno.cz

Proč je mango dokonalou svačinou, i když hubnete

Mango je jedním z nejoblíbenějších plodů na světě. Odrazuje vás možná trochu vyšší cena za kus? Nenechte se jí otrávit. Do manga se prostě vyplatí investovat hned z několika důvodů!

Nejprve se pěstovalo v Indii, a to před více než 5000 lety. Pak mango cestovalo po Asii a Středním východě, objevilo se ve východní Africe a nakonec se dostalo do Jižní a Střední Ameriky. V Pákistánu a Bangladéši byly dokonce nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let. Ve skutečnosti legendy říkají, že sám Buddha medituje pod stromem z manga. Jak mystické!

Jinak ale mango patří mezi protizánětlivé super potraviny. Obsahuje více než 20 různých vitaminů, minerálů a je dobrým zdrojem antioxidantů, polyfenolů a fytonutrientů. Již v pár soustech vám dodá 35 % vitaminu A a 100 % denní potřeby vitaminu C. Polyfenoly, pro které je mango domovinou, mají podle vědců antikarcinogenní a protizánětlivé účinky.

Pro střeva jako dělané!

Také je prokázáno, že diety s vysokým obsahem tuků a zpracovaných potravin způsobují růst a násobení špatných bakterií v našem střevě. Zároveň se podílejí na chronických zácpách a dalších gastrointestinálních stavech. Studie však ukazují, že konzumace manga má na tyhle neduhy pozitivní vliv. Zmíněné tropické ovoce totiž pomáhá udržovat a regulovat zdraví střev a zvyšovat hladinu dobrých bakterií, také známých jako probiotika. A proč je dál mango výbornou svačinou?

Menší obvod pasu a nízký glykemický index

Sladké ovoce, jako je třeba ananas, banány, nebo právě mango, je často považováno za rizikové vůči osobám s diabetem 2. typu. Tvrdí se totiž, že zvyšuje hladinu glukózy. U manga to není tak docela pravda. I když je sladké, má nízký glykemický index (50), což z něj dělá diabeticky bezpečné jídlo.

Výsledky různých studií zároveň poukazují na to, že pravidelná konzumace manga může snižovat hladinu glukózy v krvi jak u mužů, tak u žen. Kromě tohoto benefitu je příjemné i zjištění, že když si mango dopřejete co možná nejčastěji, snížíte obvod svého pasu. Může se totiž pochlubit opravdu velmi malým obsahem tuku a sodíku!

Parádní dodavatel energie

Jaro je za dveřmi. Taky se chystáte vyběhnout do lesa a užívat si prvních slunečních paprsků? Zabalte si mango. Bez ohledu na vaši aktivitu byste měli mít dostatek energie, o kterou se tahle dokonalá svačina okamžitě postará. Jestli mango nechcete jíst „jen tak“, dopřejte si ho ještě před tréninkem, a to třeba s jogurtem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat