Prostreno.cz

Zdravá semínka, která se vyplatí zařadit do stravy

Velký zázrak v malém balení? Když je řeč o semínkách, nemůže o tom být sebemenších pochyb! Chia pomáhají srdci, konopná podporují trávicí systém a lněná zase platí na hormonální nerovnováhu.

Rozhodli jste se, že s definitivní platností začnete žít zdravě? Pak určitě dbáte o pravidelnou fyzickou aktivitu a samozřejmě správný jídelníček. Co by do něj určitě mělo patřit? Kromě spousty ovoce a zeleniny také semínka, jež mají u lékařů i výživových poradců tu nejlepší pověst. Která platí za ta nejprospěšnější?

Chia semínka, blaho pro srdce

Všichni víme, že tučné ryby jako jsou sardinky, makrela a losos nabízejí neskromné množství omega-3 mastných kyselin, které jsou pro zachování celkového zdraví naprosto klíčové. Jenže co když vám přesně tato „mořská strava“ jednoduše nechutná? Ani tak nemusíte být o zmíněné kyseliny ochuzeni – dají se totiž bohatě čerpat i z chia semínek. Jejich pravidelná konzumace tedy pomáhá snížit riziko srdečních chorob, diabetu i obezity.

Konopná semínka, něco jako multivitamin

Konopná semínka mají úžasnou nutriční hodnotu. Obsahují celkem 20 aminokyselin, dále vlákninu i mnoho vitaminu C, E i A. Pochlubit se mohou také minerály, jmenovitě hovoříme o vápníku, zinku, hořčíku, železu, draslíku, chromu a jódu. Jsou skvělým výživovým doplňkem, který navíc reguluje hladinu cholesterolu a zefektivní činnost celého trávicího systému. Jelikož jsou konopná semínka komplexním zdrojem kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin rostlinného původu a ostatních cenných látek, přispívají rovněž k posílení imunity i regeneraci svalů.

Sezamová semínka, ochránci jater

Všechny minerály, na které si jen vzpomenete, můžete získat ze sezamových semínek. I ony jsou skvělou zásobárnou všeho dobrého! Nutno podotknout, že v porovnání s ostatními „semínkovými kolegy“, mají něco navíc. Jde o speciální druh vlákniny přispívající ke snížení vysokého krevního tlaku, která navíc omezuje úroveň škodlivého cholesterolu a ochraňuje játra před poškozením.

Lněná semínka, přátelé žen

Co dělá lněná semínka tak zázračná, je vysoký podíl kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je velice silný protizánětlivý prostředek bojující proti různým onemocněním. O těchto semínkách je ale také známo, že pomáhají regulovat hormonální nerovnováhu. Proto jsou obzvláště vhodné pro ženy trpící premenstruačním syndromem či menopauzou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat