Prostreno.cz

Potraviny, které vůbec nejsou tak zdravé, jak se tváří

Znáte to. Prodejci něco vychvalují, aby měli co největší odbyt, ale to, že jejich produkt škodí tělu, je nezajímá. Nesedněte jim na lep a s některými rádoby zdravými potravinami zacházejte opatrně!

Pořekadlo, že není všechno zlato, co se třpytí, se dost často týká i potravinového průmyslu. Co říkáte na takový palmový olej nebo červenou mořskou řasu? Těch se to taky týká!

Vysoce fruktózový kukuřičný sirup

Navzdory svému populárnímu využití má kukuřičného sirup z fruktózy jen malý přínos pro zdraví. Kalorie, které obsahuje, podporují obezitu. Některé studie jej zároveň spojují s případy srdečních onemocnění. A ani způsob, jakým je vyroben, neodpovídá zásadám zdravého životního stylu. Občas totiž bývá kontaminován rtutí, která je hrozbou pro zdraví mozku.

Koncentrát ovocné šťávy

Lidé předpokládají, že koncentráty ovocných šťáv jsou velmi zdravé, respektive zdravější než samotný cukr. To však není pravda. Mezi sladidla používaná při výrobě těchto šťáv nejčastěji patří bílá hroznová ovocná šťáva, jablečný džus a hrušková šťáva – všechno s prázdnými kaloriemi. Proč na ně tedy výrobci sázejí? Líbí se jim jejich vysoká hladina fruktózy. Fruktóza však stojí za srdečními problémy. Také snižuje kapacitu paměti.

Odpařená třtinová šťáva

Odpařená třtinová šťáva není nic jiného než rafinovaný cukr, který tělu neposkytuje žádné zdravotní benefity. Podle některých odborníků by se za název „šťáva“ mělo v tomto případě i trestat, jakkoli to zní dobře. Ne, radši ne, odpařenou třtinovou „šťávu“ vynechte a nahraďte ji javorovým sirupem, surovým medem či melasou. Jedná se o dobré zdroje sladidel s reálnou nutriční hodnotou.

Palmový olej

Trans-tuky nacházející se v hydrogenovaných olejích, jako je palmový olej, jsou špatné pro srdce. Je to faktor, který přispívá ke zvýšení hladin LDL (špatného) cholesterolu. Palmový olej se běžně používá v krekrech i sušenkách, v podstatě ve všem, co vám denně přichází na stůl. Jste s ním, nebo proti němu?

Karamelové zbarvení

Při zahřátí a zkaramelizování cukr hnědne, to ví každý. Tento proces se běžně používá u karamelových bonbonů, nicméně již se nikde neříká, že amonné sloučeniny při zahřátí cukru syntetizují. Tento proces podle vědců podporuje rakovinu.

Karagen

Puchratka kadeřavá patří mezi mořské řasy. Roste na skalách podél pobřeží Irska, Francie a Islandu, sbírá se, suší a bělí na slunci. Sušená (karagen) se užívá v potravinářství, ve farmacii i v průmyslu. Navzdory tomu, že je použita v desítkách přírodních a ekologických produktech, má tendenci způsobovat zánět, který podporuje výskyt chronických onemocnění, jako je arterioskleróza a revmatoidní artritida. Proto se ujistěte se, že konzumujete potraviny bez karagenu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9188857/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat