Prostreno.cz

Potraviny dobarvované barvivy

Kdo přišel první, barva nebo ovoce? Složitá otázka, i když vlastně ne tak docela. Pomeranče a další potraviny svůj odstín nezískávají jen s pomocí přírody!

Během období chřipek je tak snadné zajít do obchodu, vybrat si pár mandarinek, pomerančů nebo citronů, ze kterých zdraví a posílení imunitního systému doslova stříká. A ty svěží barvy! Hned má člověk lepší náladu. Tedy do té doby, než zjistí, odkud vlastně ovoce a zelenina pochází, a jakým způsobem bylo to či ono pěstováno. Věříte v bezúhonnost pěstitelů?

Pomeranč není avokádo

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) nedávno vydal prohlášení, které znepokojí nejednoho konzumenta vyjmenovaných zásobáren vitaminu C. „Současná politika pěstitelů umožňuje uměle zbarvovat kůru pomerančů. Děje se tak proto, že v některých pěstitelských oblastech, respektive klimatických a kulturních podmínkách, pomeranče dozrávají, zatímco jsou ještě zelené.“

Ale právě zelená barva je pro mnoho konzumentů neatraktivní, proto je prý třeba konečný prodej trochu podpořit změnou odstínu ze zelené na oranžovou. Pro lepší představivost si tak vybavte něco jako „solárium pro pomeranče“. Je to zdravé, etické, normální? Pěstitelé se hájí!

Malý zádrhel, o kterém nemusíte mít ani tušení

V průběhu „oranžového“ vegetačního období od ledna do dubna se ochlazuje, oranžová kůra není tak docela oranžová, jak se od ní očekává, tudíž není vizuálně přitažlivá. A prodej klesá. Podle statistik totiž spotřebitelé kupují pestrobarevné ovoce a zeleninu – vše líbivé na oko. Svěží barvy jsou totiž spojovány s přítomností živin a koncentrací šťávy. Co na tom, že není všechno zlato, co se třpytí!

Pěstitelé tvrdí, že obarvená pomerančová kůra (umělým barvivem) by neměla mít vliv na chuť citrusových plodů, stejně jako na strukturu. Při nákupu pomerančů tak pravděpodobně ani nebudete vědět, že jste si domů přinesli něco „dodělávaného“. V podstatě neexistují žádné předpisy, které by tento postup omezovaly.

Navíc pomeranče nejsou jedinými potravinami, které podléhají umělému dobarvování. Mezi další patří jablka Red delicious, borůvky, třešně maraschino, červené brambory, jahody, a dokonce i kyselé okurky. Dáte si?

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.firstaid.com





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat