Prostreno.cz

Situace, které dokazují, že neumíte zacházet s mikrovlnnou troubou

Učený z nebe nespadl, jak se tak říká. Taky v mikrovlnce nepromícháváte jídlo a rozmrazujte maso v jeho obalu? Tohle všechno vám hrozí!

Zatracovaná i opěvovaná mikrovlnka. Šetří práci i čas, na druhou stranu je prý její používání nevhodné a zdraví ohrožující. Taky může rušit signál bezdrátového internetu. (Některé mikrovlnné trouby tak činí při ohřevu 2,4GHz.) Ať je to jak chce, pokud děláte některou z těchto chyb, nepoužíváte svoji mikrovlnku tím správným způsobem.

Nepromícháváte jídlo

Pokud jste v časové tísni, pravděpodobně vás nebaví čekat dlouhé minuty, než se vaše jídlo ohřeje, natož ho promíchávat. Což je chyba. Je důležité v průběhu ohřevu sáhnout na stopku a porci promísit lžící. To umožňuje jídlu rovnoměrně prohřátí. Také zabráníte tomu, aby v jídle zůstaly studené „skvrny“, které se považují za chovná místa pro bakterie. Pokud to neděláte, dostáváte do svého organismu toxiny.

Ohříváte vařená vajíčka

Nikdy neohřívejte již uvařené vajíčko (ve skořápce)! Pokud tak učiníte, mohlo by dojít k malému výbuchu a dost výraznému zápachu linoucímu se po celé vaší mikrovlnné troubě. Vždy vajíčko nejprve oloupejte!

Používáte plastové nádoby a kontejnery

Pokud na jídelním boxu nebo nádobí není napsáno „vhodné pro použití v mikrovlnné troubě“, nepokoušejte štěstí. Mnoho plastových kontejnerů obsahuje chemikálie, které jsou spojovány se zdravotními problémy, jako je diabetes, neplodnost a srdeční onemocnění. Jakmile v nich ohříváte své jídlo, vylučují se. Není lepší přendat si tu porci na normální talíř?

Neznáte výkon

Ne všechny mikrovlnné trouby jsou stejné, a pokud nemáte přehled o vašem modelu, můžete se ocitnout v potížích. Mnoho jídel vyžaduje určitý čas a příkon, aby se správně ohřála, což znamená, že některá z nich mohou být kontaminovaná bakteriemi.

Pravidelně nečistíte

I když vaše mikrovlnná trouba vypadá čistě, jisté to téměř nikdy není. Je důležité, abyste pravidelně dezinfikovali vnitřní a vnější část trouby. Tím se eliminují škodlivé bakterie ze syrového masa nebo ryb a odstraní se částice potravin, které mohou zapáchat nebo obsahovat nežádoucí návštěvníky. (Stačí, když použijte citron nebo ocet.)

Rozmrazujete maso v jeho obalu

Maso se obvykle prodává v plastových obalech, které do mikrovlnky rozhodně nepatří. Opět platí, že chemikálie mohou proniknout do jídla, jakmile se ohřívají. Dáváte si na to pozor? A co takové pravidelné utírání šťávy, která se při rozmrazování masa objevuje? Hygiena musí být!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat