Prostreno.cz

Cítíte se osamělí. Zaměstnejte své ruce i mysl

Jste tak trochu „jako kůl v plotě“? A co hůř – izolace vám vlastně ani nevadí? S tím je třeba začít něco dělat, protože to může skončit těžkými depresemi. Nečekejte, až bude pozdě. Najděte si nové hobby a změňte přístup sami k sobě!

Osamělost postihne v životě každého – v různých časech a rozdílnými způsoby. Někdy je to vlivem nešťastného rozchodu či rozvodu. Jindy za ni může třeba špatný vztah s rodiči nebo smutná událost, kdy navždy odejde blízký člověk. Ať tak či tak, podle psychologů by tento pocit neměl trvat déle, než je bezpodmínečně nutné, neboť psychika skutečně trpí. Jak emoce spojené s osamělostí porazit? Odborníci mají pár rad, které se prý nemíjí účinkem. Jaká strategie tedy pomáhá?

Přestaňte se izolovat od okolního světa

Ano, jistě. I když je pochopitelné, že během náročného životního období nemáte náladu absolutně na nic, sedět doma mezi čtyřmi stěnami neprospěje vůbec ničemu. Přemluvte se k procházce nebo nákupu potravin – každá cesta na vzduch se počítá!

„Neizolujte se od ostatních lidí s vědomím, že vás budou soudit. Není dobré vyhýbat se socializaci, protože naprostá absence jakéhokoli kontaktu může časem přerůst v těžké deprese. Když jste totiž sami se sebou příliš dlouho, přestáváte mít kontrolu nad realitou,“ varuje newyorská psycholožka Chloe Carmichael.

Najděte si nějakou činnost

Tohle je trochu podobný scénář jako v předchozím případě. Možná máte chuť lehnout si do postele a nevylézat. Ovšem takovou chybu určitě nedělejte. Vždy jste byli vášnivým čtenářem? Omrkněte nabídku místní knihovny. Jste-li pohybově nadaní, přihlaste se do kurzu zumby nebo na lekce aerobiku. Jinými slovy, začleňte se do party lidí, kteří mají podobné zájmy.

„Pokud se připojíte ke skupině, jejíž činnost považujete za smysluplnou, je vysoce pravděpodobné, že vám to přinese jen to nejlepší. Budete se v dané společnosti cítit dobře, navíc s tím, že děláte něco, co vás opravdu baví. Třeba si přesně tímto způsobem najdete nové přátele, kteří vás budou v budoucnu podporovat,“ domnívá se výše zmíněná odbornice lidských duší.

Naučte se mít se konečně rádi. Se vším všudy

Vidíte na sobě samé „mouchy“? Ať už si nemůžete odpustit ta kila navíc, zhoršenou kvalitu pleti či nedokončené vysokoškolské vzdělání, okamžitě s tím přestaňte. Jinak se totiž dočista zblázníte.

„První vztah, na kterém byste měli začít pracovat, je váš vztah se sebou. Když na sobě nevidíte všechno to dobré, jak to mohou vidět ostatní? Naučte se milovat. Není to sobectví, ale způsob, jak dosáhnout skutečné spokojenosti,“ říká Chloe Carmichael.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat