Prostreno.cz

Co byste měli vědět ještě předtím, než začnete pít ibiškový čaj

Ať už máte rádi ibiškový čaj teplý nebo studený, není pochyb o tom, že je vynikající. Tento růžově zbarvený čaj si každý den získává srdce mnoha lidí. Ačkoli je zdravý, bývá někdy jeho konzumace spíš na škodu. V jakých situacích si dávat pozor?

Šálku ibiškového čaje je těžké odolat. Jedná se o sladkou, skoro až jemně brusinkovou chuť, kterou milují miliony lidí po celém světě. Tento čaj přitom pochází z tropických oblastí, jako je Střední východ a Střední Amerika. Kromě toho, že je tento nápoj chutný, osvěžující a povzbuzující, má řadu přínosů pro zdraví. Je totiž nabitý vitaminy a minerály, které podporují imunitu. A dál?

Snížení krevního tlaku

Lékaři ibiškový čaj doporučují i lidem s mírnou hypertenzí, neboť může snížit krevní tlak u dospělých. Toto doporučení je částečně založeno na studii provedené na americké Tuftsově univerzitě v Bostonu, kde bylo zjištěno, že pět šálků ibiškového čaje denně může výrazně snížit krevní tlak. „Přišli jsme na to, že toto doporučované množství ibiškového čaje významně snižuje systolický krevní tlak, a to již po šesti týdnech konzumace,“ vysvětluje autorka studie Diane McKay s tím, že tento účinek je ještě výraznější u lidí, kteří mají vyšší základní hladinu systolického krevního tlaku.

Krocení úzkostí a depresí

Přínosy ibiškového čaje neskončí snižujícími se schopnostmi krevního tlaku. Vitaminy a minerály nalezené v ibiškovém čaji (třeba jako flavonoidy, tedy stejné pigmenty, které obsahuje červené víno), zmírňují příznaky deprese a úzkosti, čili působí jako přírodní antidepresivum. Ibiškový čaj tak může být prospěšný pro každého, kdo trpí neklidem, pocity smutku, nespavostí nebo negativními myšlenkami.

Dostatečný pitný režim

Dalším obrovským přínosem pravidelné konzumace ibiškového čaje je to, že když pijete více čaje, vypijete také více vody. Výhody pitné vody jsou přitom skutečně nekonečné. Hovoří se o zvýšení energie, vyplachování toxinů, posíleném imunitním systému, okamžité změně nálady či přírodní léčbě bolestí hlavy. Nic však není zlato, co se třpytí.

Kdy se ibiškovému čaji vyhnout?

Zatímco ibiškový čaj je lahodný a stojí za pozornost, je důležité si uvědomit, že ve vysokých dávkách může být skutečně toxický, a to zejména vůči játrům. Těhotné ženy by se mu měly vyhnout úplně, neboť způsobuje předčasný porod a někdy prý i krvácení mimo menstruační cyklus. Jiná rizika mohou zahrnovat náhlé poklesy krevního tlaku, nevolnost a negativní vliv na působení určitých léků.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat