Prostreno.cz

Tibetský máslový čaj. V čem by vám mohl být prospěšný

Představa černého čaje ochuceného máslem a solí nemusí být pro mnohé úplně lákavá. Ovšem pozor, jedná se o blahodárnou směs, která vám dodá energii a podpoří mozkové funkce. Dokonce platí i za prevenci rakoviny!

Co má máslo společného s čajem? Možná by vás ani ve snu nenapadlo tyto dvě suroviny míchat dohromady. Máslový čaj je však v Tibetu tradičním a velice oblíbeným nápojem, který místní obyvatele udržujete v teple a ve fyzické kondici. Rádi byste ho ochutnali? Dřív, než vás zasvětíme do domácí přípravy, vám nejprve odtajníme jeho fascinující výhody, souhlasíte? Tady jsou…

Okamžitý zdroj energie

Vzhledem k tomu, že máslové občerstvení se skládá z černého čaje, který obsahuje kofein, může vám poskytnout rychlou dávku energie. Tento nakopávač vás povzbudí nejen po ránu, ale i uprostřed náročného dne – zkrátka kdykoli budete potřebovat vzpruhu.

Posílení mozkových funkcí

Tibetský drink je rovněž skvělou volbou, když je váš mozek unavený a odmítá ze sebe „sypat“ kreativní nápady. Jeho zajímavé složení už po pár doušcích zlepšuje krevní oběh, čímž se podpoří dodávka kyslíku a živin přímo do mozku – to blahodárně působí na funkce celého orgánu.

Tekutá prevence rakoviny

Přítomné antioxidanty v máslovém čaji jsou dostatečně silné na to, aby pomáhaly chránit různé typy buněk ve vašem těle před poškozením volnými radikály. Tento druh poškození je nejen častým faktorem vzniku rakoviny, ale i dalších komplikací, jako jsou třeba kardiovaskulární choroby či osteoporóza. Pití zmíněného nápoje může tedy značně přispět k prevenci před obávanými chorobami.

Optimalizované trávení

Šálek „tibetské medicíny“ hned po jídle? Takový „dezert“ je jen žádoucí. Perfektní směs čaje a másla je známa tím, že usnadňuje trávicí proces, čímž předchází pálení žáhy, nevolnosti i nadýmání. Také tlumí příznaky kyselého refluxu. Jste příjemně překvapení z toho, co všechno zázračný čaj dokáže? Tak předejděme k jeho přípravě, ať můžete jeho sílu vyzkoušet v praxi!

Jednoduchá receptura, velké výsledky

Každý Tibeťan má na přípravu čaje svůj vlastní recept, který se odráží od jeho zvyklostí. Vy se však můžete držet tohoto návodu a využít dostupné suroviny. Do větší nádoby nalijte dostatečné množství vody a pozvolna ji přiveďte k varu. Poté přidejte špetku soli a kvalitní čínský sypaný čaj.

Držte se množství zhruba 60 gramů na jeden litr vody. Tekutinu vařte tak dlouho, dokud se část vody nevyvaří a výluh nezíská červenou barvu. Následně obsah hrnce přeceďte a opět osolte – co litr nápoje, to jedna čajová lžička. Zbývá už jen „přihodit“ máslo. Obvykle se používají čtyři polévkové lžíce na litr vody. Ve finále čaj řádně prošlehejte, aby se máslo úplně rozpustilo. Co teď? Přece přelít do šálku a ochutnat!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat