Prostreno.cz

Zdravou alternativu oleje je ten sójový

Také toužíte po ladných křivkách, které za nedlouho vystavíte v plavkách? K vysněné postavě a k udržení hmotnosti vám mohou pomoci i malé změny, jako je například výběr toho správného oleje. Sójový olej má hned několik přínosů pro lidské zdrav. Zlepšuje zdraví srdce, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje imunitní systém a to stále není všechno.

Sójový olej je rostlinný olej, který je extrahován ze sójových bobů, které jsou vědecky známé jako Glycine max. Jedná se o jeden z nejrozšířenějších rostlinných olejů na světě, pravděpodobně proto, že sójové boby jsou nejčastěji kultivovanými a využívanými rostlinami, zejména v posledních desetiletích. Sója pochází z východní Asie a je považována za luštěninu. Většina sójových olejů je rafinována, smíchána a někdy hydrogenována, tím se liší i jejich kvalita. Určitě se vyplatí přečíst si podrobně etiketu na výrobku.

Sójový olej je považován za jeden z nejzdravějších rostlinných olejů, kvůli přítomnosti dobrého množství esenciálních mastných kyselin, které organismus potřebuje. Dále také obsahuje rostlinné steroly a spoustu vitaminů a minerálu, kvůli kterým je sója v oblibě jako taková.

Snižuje hladinu cholesterolu

Sójový olej snižuje riziko vzniku aterosklerózy a dalších srdečních chorob. Jak již bylo uvedeno výše, dobrá rovnováha mastných kyselin obsažená v sójovém oleji spočívá v tom, že tělo může získat důležité a nezbytné mastné kyseliny z běžné stravy, včetně těch, které regulují hladinu cholesterolu. Přítomné omega-3 mastné kyseliny přispívají ke snížení cholesterolu. V oleji se nacházejí v rovnoměrných množstvích i další mastné kyseliny, jako kyselina stearová, kyselina palmitová a kyselina olejová. Složení mastných kyselin sójového oleje, stejně jako silné rostlinné steroly, jako je beta-sitosterol, může ve skutečnosti způsobit snížení cholesterolu ve střevě až o 10–15 %.

Prevence Alzheimerovy choroby

Alzheimerova choroba je těžká nemoc, která postihuje miliony lidí po celém světě. Výsledkem je kognitivní zhoršení mozku člověka, protože selhává neurální spojení a odumírá. Zhoršuje se paměť i pohyblivost pacienta. Sójový olej má působivě vysokou hladinu vitaminu K, který byl v některých případech důsledně spojen se zlepšením symptomů Alzheimerovy choroby. Vitamín K působí jako antioxidant proti volným radikálům, a chrání tak nervové buňky před poškozením.

Zlepšuje zdraví kostí

Další důležitou funkcí vitaminu K je jeho osteotropní potenciál, což znamená, že může stimulovat růst nebo podporovat hojení kostí. Zatímco toto je často spojeno s vápníkem, vitamin K může také stimulovat vývoj kostí velmi pozitivním způsobem. Proto není vůbec na škodu kdykoli přejít na sójový olej a myslet také na své kosti.

Posílí zrak

Omega-3 mastné kyseliny, které tvoří až 7 % celkového obsahu mastných kyselin v sójovém oleji, pomáhají chránit buněčné membrány. Omega-3 mastné kyseliny  také podporují lepší vidění tím, že působí jako antioxidanty a neutralizují volné radikály, které mohou způsobit makulární degeneraci.

Pro krásnou pleť

Vysoký obsah vitaminu E v sójovém oleji působí také jako silný antioxidant a zároveň chrání pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály. Vitamín E je přímo spojen se zlepšením vzhledu věkových skvrn, snížením jizev po akné, ochranou pokožky před spálením od slunce a stimulováním růstu nových kožních buněk.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat