Prostreno.cz

Bolavé klouby i svaly. Na co všechno se hodí mátový esenciální olej

Že máta v aromalampě jenom voní a tím to hasne? Právě naopak. Jako „mazadlo“ vám pomůže od bolesti svalů, kloubů a zubů. Spolehnout se na ni dá také při migréně nebo popáleninách. A co s tím vším má společného ústní voda?

Jste na aromaterapii? Pak vám doma jistě neschází esenciální máta. Tento oblíbený olej se svěží vůní je asi nejvíce využíván při únavě, chřipce a nachlazení. K duhu však přijde i v případě ucpaných dýchacích cest nebo nevolnosti. Končí tím ale jeho možnosti? Kdepak. „Tekutá máta“ se dá uplatnit i jinak! Pomůže vám třeba takto…

Lék na bolesti svalů a kloubů

Esenciální máta vykazuje silné protizánětlivé a analgetické vlastnosti. A přesně díky tomu se báječně hodí jako úlevný medikament, který tlumí bolesti kloubů způsobené revmatoidní artritidou. Ovšem pozor, pokud vás trápí namožené svaly třeba z nadmíry cvičení, můžete na ni vsadit také. Přidat se dá jednoduše do horké lázně, nebo smíchat s nějakým nosným olejem (kokosovým, mandlovým, jojobovým či ricinovým), čímž vznikne účinné „mazání“.

První pomoc, co zatočí s migrénou

Nenáviděnou migrénou trpí spousta žen i mužů. Víte o tom svoje, protože vás tato nepříjemnost často úplně vyřadí z provozu? Pak byste měli vědět, že užití chemických prášků není jedinou možností, jak se bolístky zbavit. Jak již bylo zmíněno výše, zředěním „instantní máty“ s dalším nosným olejem může být spolehlivé řešení problému. Vzniklou směs si poté aplikujte na čelo i zadní část krku.

Záchrana při povrchových popáleninách i vyrážce

Esenciální mátový spasitel vám rovněž poslouží k ochlazení a uklidnění pokožky, pokud „vyfasujete“ nějakou tu lehkou popáleninu. I tady platí, že před samotným ošetřením je třeba jeho promíchání s jiným nosným olejem. Získaná „mastička“ následně „ukonejší“ postiženou oblast, přičemž poskytne i dávku potřebné hydratace. Plusový bod navíc? Stejný prostředek lze využít i na otravné kožní vyrážky.

Zdravé zuby a svěží dech

Trápí vás zubní kaz, který vám nedá spát? Když esenciální mátou potřete zasažené místo, bolest trochu ustoupí. Ovšem s její pomocí si můžete vyrobit i domácí ústní vodu, jež díky svým obsaženým složkám zajistí také svěží dech. Budete potřebovat sklenici destilované vody, dvě lžičky jedlé sody, dvě kapky vonného oleje z čajovníku a stejné množství máty. Tohle „kloktadlo“ vás svými účinky možná příjemně překvapí!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat