Prostreno.cz

Počítáte kalorie? S těmito druhy zeleniny už nemusíte

Snažíte se právě zhubnout nějaké kilo a už vás omrzelo počítání kalorií? Máme pro vás několik druhů zeleniny, s kterými počítat ani nemusíte. Obsahují tak málo kalorií, že si je můžete dopřát kdykoli během dne – jako chutný oběd či zdravou svačinku. A navíc jsou plné cenných živin. Jistě už některé z nich máte doma.

Máme pro vás jednoduchý přehled oblíbené nízkokalorické zeleniny a rovnou i několik tipů, jak ji snadno a chutně zařadit do svého jídelníčku. A pokud byste přece jen chtěli počítat, tak pro vás máme jednoduchou měřicí metodu „na hrnečky“.

Rukola

Jeden šálek obsahuje pouze 6 kalorií.

Rukola je nízkokalorická potravina bohatá na živiny. Její křehké, zelené listy obsahují jen minimum tuků a zároveň jsou plné cenných živin. Obsahují vitaminy A, B5, B6, C a K, dále také foláty, vápník, zinek, mangan, fosfor a draslíku.

Čerstvé, mladé listy můžete snadno přidávat do zeleninových salátů, zajímavá je i kombinace s jahodami. Tmavší listy můžete použít při vaření například jako příměs do těstovin.

Špenát

Jeden šálek obsahuje pouze 7 kalorií.

Tato listová zelenina má velmi nízký obsah kalorií, sacharidů a zároveň obsahuje vysoké hodnoty vitaminů, minerálů a fytonutrientů, takže je dokonalým doplňkem ve vašem redukčním jídelníčku. Špenát nabízí kromě vysoké hladiny antioxidantů také spoustu dalších živin, jako je například železo, kyselina listová, vitamin K, draslík, zinek, fosfor, vápník, selen, hořčík, mangan, měď a vlákninu.

Čerstvé špenátové listy lze jednoduše přidávat do salátů, zeleninových šťáv a smoothie. Vynikající je také krátce spařený, kdy ho můžete podávat jako chutnou a zdravou přílohu.

Mangold

Jeden šálek obsahuje pouhých 7 kalorií.

Mangold je blízký příbuzný řepy a hlavně má velmi nízkou hodnotu kalorií a sacharidů. Obsahuje také působivý seznam živin, jako jsou vitaminy A, C, E a K, draslík, sodík, mangan, vápník, měď, cholin a mnoho dalších stopových minerálů.

Ačkoli listy mangoldu jsou vždy tmavě zelené, stonky mohou být bílé, žluté nebo jasně červené. Můžete jíst jak listy, tak stonky. Mangold je chutný jak v syrovém stavu, tak v tepelné úpravě. Můžete ho například přidávat do polévek nebo péct v troubě.

Římský salát

Jeden šálek obsahuje pouhých 8 kalorií.

Všechny druhy hlávkového salátu, včetně toho římského, mají velmi nízkou hodnotu kalorií a vysoký obsah vody. Pokud jde o živiny, římský salát obsahuje několik vitaminů skupiny B spolu s vitaminy A, C a K, kyselinu listovou, mangan, draslík, zinek a měď.

Římský salát by snad neměl chybět v žádném zeleninovém salátu, je oblíbený pro své křupavé listy. Takzvaná „srdíčka“ římského salátu jsou vhodná pro plnění a pečení v troubě. Můžete si tak snadno připravit chutný a zdravý oběd, bez příloh plných sacharidů.

Řapíkatý celer

Jeden šálek obsahuje přibližně 16 kalorií.

Řapíkatý celer je přibližně z 96 % tvořen z vody, což ho vystřeluje na přední příčky dietní zeleniny. Také celer obsahuje množství působivých živin, jako jsou vitaminy A, C, K a některé vitaminy skupiny B, dále také vápník, hořčík, fosfor, draslík a vysoký podíl vlákniny.

Řapíkatý celer si nejvíce vychutnáte v syrovém stavu jako zdravou svačinku mezi jídly. Jednoduše si řapíky očistíte a konzumujete jako zeleninové hranolky. K těmto hranolkům se hodí například jogurtový dip. Řapíkatý celer můžete též přidávat do zeleninových salátů, velmi zajímavý je v kombinaci salátu z brambor a jablka s jogurtovým dresinkem.

Okurka

Jeden šálek nakrájené okurky obsahuje pouze 16 kalorií.

Tato zelenina bohatá na vodu má nízký obsah kalorií a tuku a zároveň její výživový profil je velmi působivý. Okurky obsahují vitaminy K, C a vitaminy skupiny B. Jsou také dobrým zdrojem mědi, aminokyselin, rozpustné a nerozpustné vlákniny, draslíku, manganu, fosforu, hořčíku, biotinu a oxidu křemičitého.

Pokud toužíte po neotřelé konzumaci okurek, co z ní třeba připravit kanapky? Plátky okurky můžete použít místo spodního dílu pečiva. Okurkové plátky potřete tvarohovou pomazánkou, ozdobte například uzeným lososem, rajčátkem, zkrátka podle fantazie. A během pár minut vykouzlíte zdravé pohoštění pro návštěvy.

Ředkvičky

Jeden šálek obsahuje pouze 18 kalorií.

Tato pestře zbarvená zelenina má nízký obsah kalorií, tuků a sacharidů.

Právě nyní to v obchodech jen překypuje touto zdravou zeleninou a není divu. Ředkvičky obsahují vlákninu, vitaminy B6 a C, draslík, foláty, mangan, měď, hořčík a vápník.

Ředkvičky se nejčastěji konzumují syrové, jsou vhodnou přísadou do salátů. Neotřelá je kombinace s vařeným bramborem, bílým jogurtem, lžičkou plnotučné hořčice a pár kapkami citronové šťávy. Na ozdobu nezapomeňte přidat i pár nasekaných ředkvičkových listů i ty jsou plné cenných živin.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat