Prostreno.cz

Nejlepší čaje z vaší zahrádky. Co si rozhodně nenechat ujít

Kdo by nemiloval bylinky a bylinkové čaje? Mnoho druhů vypadá ohromně v truhlících i zahradách a zároveň báječně chutná. A ta vůně! Co by i vás letos v létě mělo obklopovat? Znáte třeba Agastache foeniculum?

Pro každého milovníka přírody jsou vonící a chutné bylinky doslova pokladem. Využít se dají při vaření nebo v rámci osvěžujících drinků. Takový ledový čaj při slunění neocení jen málokdo! Taky máte své oblíbené druhy, na které nedáte dopustit? Třeba vám nějaký z nich chybí… Tyhle bylinky patří k výhrám v loterii!

Agastache anýzová (Agastache foeniculum)

Tato léčivá rostlina pocházející ze Severní Ameriky se směle dá označit za „fialovou krásu“. Patří k oblíbeným čajovým bylinám, působivě zdobí zahrady a báječně chutná. Zároveň je odolná vůči suchu a přežívá i v mrazech, když je chráněná. Listy příjemně voní mátově-anýzovou vůní a používají se k přípravě čajů nebo jako koření, mladé listy dochucují saláty. Agastache podporuje pocení a zažívání, také snižuje horečku.

Heřmánek pravý (Matricaria recutita)

Heřmánek je nutností pro každou zahradu. Květiny připomínající sedmikrásky mají sílu uklidnit pocuchané nervy a navodit klidný spánek. Chuť je naprosto jedinečná, květinová a sametově jemná. Bez heřmánku ani ránu!

Máta peprná (Mentha × piperita)

Máta rozhodně nemusí být jen svěžím doplňkem zahradních koutů. Její úžasná škála příchutí vás nenechá na pochybách, že vždy může chutnat trochu nevšedně. Čokoládová, ananasová, jablečná, jahodová, pomerančová či třeba grapefruitová! Váš čaj (i ten ledový) nebo letní mojito budou prostě dokonalé! Jinak (kromě jiného) se máta uplatňuje u všech druhů žaludečních obtíží, uvolňuje křeče v žaludku, zastavuje zvracení nebo zlepšuje chuť k jídlu.

Citronová tráva (Cymbopogon citratus – Lemongrass)

Použijte citronovou trávu jako vysokou travnatou ozdobu koutů i středových ploch. Nejen, že vypadá skvěle, ale zároveň vám pomůže odehnat komáry. Citronová tráva v čaji chutná skvěle, když se smíchá se sušeným ovocem. Ovšem ani samotná se netratí. Má protizánětlivé, antibakteriální, antimykotické, protirakovinné, močopudné a dezinfekční účinky.

Mateřídouška (Thymus citriodorus)

Věděli jste, že mnoho pikantních bylin, jako je rozmarýn, šalvěj, petrželka či třeba mateřídouška, jsou k přípravě čaje vyloženě stavěné? Pravda, jejich chuť je možná trochu intenzivní, ale prozkoumání jejich léčivých vlastností určitě stojí za to. A co se týče zmíněné mateřídoušky, tak ta se uplatní i v rybích, kuřecích nebo vegetariánských pokrmech.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat