Prostreno.cz

Krev ve stolici. Kdy už je třeba navštívit lékaře

Mnoho lidí zažívá přítomnost krve ve stolici. Tento alarmující objev může být důsledkem krvácení uvnitř gastrointestinálního (GI) traktu a může znamenat dočasné potíže nebo závažné onemocnění. Kdy je třeba se bát?

I příležitostná zácpa je jedním z důvodů krve ve stolici. Na vině jsou však i další příčiny, například hemoroidy, anální trhliny, peptické vředy a polypy. Při těchto stavech se někdy objevuje i břišní diskomfort, křeče, závrať, bledost, dýchavičnost a únava. Krev ve stolici – také známá jako hematochezia – je obvykle výsledkem něčeho, co se děje uvnitř vašeho gastrointestinálního nebo zažívacího traktu. Hned však nemusí být tak zle.

Krev ve stolici sice může být výsledkem řady zdravotních stavů, ale také pouhou reakcí na jídlo nebo léky. Občas pomáhá vyhýbat se masu, mléčným výrobkům a zpracovaným potravinám. Lékaři uvádějí, že i věk, kouření a užívání alkoholu patří mezi rizikové faktory, co se krve ve stolici týče. Každého však pochopitelně prvotně zajímá, jestli se má či nemá znepokojovat, pokud se v toaletní míse nachází „něco navíc“.

Kdy utíkat k lékaři?

Pokud ve stolici máte hodně krve, může to být způsobeno akutním krvácením. V tomto případě na nic nečekejte a okamžitě vyhledejte lékaře. Jedná se o vážný zdravotní stav. Mezi symptomy akutního krvácení přitom patří rychlý pulz, neschopnost močení, ztráta hmotnosti a nízký krevní tlak. Udává se, že za krvavým průjmem může stát i otrava jídlem či citlivost na různé druhy potravin. Pak by se mohlo zdát, že červená stolice představuje falešný poplach. Je tomu tak?

Analýza stravovacích návyků

Některé potraviny, jako jsou borůvky, řepa, lékořice či a rajčata mohou způsobit, že stolice získá červené a černé odstíny, kvůli kterým můžete nabýt dojmu, že je ve vašem těle něco špatně. Pokud jste něco z výše uvedeného seznamu pozřeli, vyhněte se této potravině na několik dní a sledujte reakce svého těla.

Jakmile se vše vrátí do normálu, budete si moci oddechnout. V opačném případě se bohužel nejspíš jedná o kolaps GI traktu. Raději vše prokonzultujte se svým lékařem. Podobně to platí i u některých léků. Měli jste v poslední době aspirin, protizánětlivé nebo antikoagulační léky (léčiva snižující srážlivost krve)? Pak postupujte jako v případě konzumace lékořice či rajčat. Vysaďte léčivo a vyčkávejte.

Může zelí nebo banán léčit?

V každém případě platí, že dieta s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem sodíku, cukru a rafinovaných sacharidů usnadňuje trávení a zásobuje vaše střeva důležitými vitaminy a živinami. Příště tedy podobným stavům můžete předejít, a to hlavně, když si začnete

dopřávat víc banánů, manga, melounů, brokolice, květáku, zázvoru, jablečného octa, špenátu či pampelišky.

Klasická a známá probiotika také patří mezi skvělé způsoby, jak regulovat zdravé a nezdravé bakterie ve vašem střevě. V tomto případě se spolehněte na kysané zelí, jogurt, tempeh či kombuchu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat