Prostreno.cz

Potraviny ulevující od zácpy

Zácpa netrápí jen těhotné ženy, čas od času si „zasedne“ na kohokoli. Je nutné hned běžet do lékárny a shánět se po projímadlech? Určitě ne. Stačí, když zvýšíte příjem jistých laxativních potravin, které od zácpy ulevují. Které to jsou?

Je hrozně nepříjemné, když pár dní nejdete „na velkou“. To se však dá napravit! Víte, co mít na talíři?

Švestky

Mezi nejznámější projímavé potraviny bezesporu patří švestky, tedy fialové plody přirozeně bohaté na antioxidanty, vitamin A, draslík a železo. Jsou plné vlákniny, což z nich dělá laxativum číslo jedna. Švestky také podporují zdraví prospěšné bakterie ve střevě, čímž čistí to tlusté. Sušené plody jsou jednou z nejlepších laxativních potravin i pro děti. Můžete také vyzkoušet švestkovou šťávu, ale ujistěte se, že neobsahuje přidaný cukr.

Banány

Banány mají vysoký obsah pektinu – rozpustnou vlákninu, která normalizuje funkci střev a podporuje snadné trávení. Vzhledem k tomu, že banány mají vysoký obsah draslíku, denní konzumace pomůže obnovit cenné elektrolyty ve vašem střevním traktu. Banány také obsahují přírodní sloučeninu nazvanou fruktooligosacharid, která podporuje zdraví prospěšné bakterie v tlustém střevě. Vždy však kupujte pouze ty zralé. Nezralé totiž obsahují silné škroby a mohou způsobit zácpu.

Jablka

Jablko má tolik vlákniny jako miska otrub, ovšem chutná mnohem lépe. Vysoký obsah pektinu stimuluje střevo a zajišťuje hromadné pohyby střev. Pokud hledáte laxativní potraviny pro děti, jablka jsou dobrou volbou.

Jablečný ocet

Když mluvíme o jablíčkách, nelze nepřipomenout jablečný ocet. Ten obsahuje kyselinu octovou, která pomáhá lépe rozkládat potravu v žaludku. Doporučujeme pouze surový organický jablečný ocet, který obsahuje živé bakterie, jež poskytují většinu vlastností podporujících zdraví.

Bobule typu borůvky, jahody a spol

Bobule acai, jahody či borůvky. Antioxidanty a vysoký obsah vlákniny vás ve štychu nenechají. Opět platí, že pokud se rozhodnete pro šťávu z bobulí, ujistěte se, že obsahuje pouze přírodní ingredience bez přidaného cukru.

Aloe vera

Aloe vera je jednou z nejstarších a nejoblíbenějších léčivých rostlin. Její listy jsou naplněné gelem, který obsahuje užitečné vitaminy, minerály, aminokyseliny, fytonutrienty a enzymy. Vnitřní šťáva z listů přitom má laxativní účinek. Nemáte po ruce ani švestky, ani aloe vera?

Pak si do jídla přidávejte zázvor, který také působí projímavě. Nebo kurkumu. Podle klinických studií kurkumin může mít mimořádně pozitivní účinek na mnoho gastrointestinálních problémů, včetně syndromu dráždivého střeva a zácpy. V tomto se osvědčuje i špenát, rukola, brokolice, zelí, meloun, rajčata, avokádo, luštěniny či kokosový olej. V každém případě však nezapomeňte pít dostatečné množství čisté vody!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat