Prostreno.cz

Zajděte si v květnu na brusnici borůvku. Je pro tělo užitečná od hlavy až k patě

Borůvka brusnice patří ke známým bylinkám. Sbírají se nejlépe mladé listy, a to v průběhu měsíce května. Proč tento zázrak přinést domů? Těšit se můžete na mnoho výhod!

Borůvka brusnice (Vaccinium myrtillus L.) je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů antokyanů. Tyto polyfenolové složky dodávají borůvce modrou až černou barvu, přičemž za ideální denní příjem se považuje 200 mg.

Přestože je borůvka nejčastěji doporučována pro zlepšení vidění, díky její konzumaci dochází i ke snížení hladiny glukózy v krvi a utlumení oxidačního stresu. Proto je borůvka vhodná při léčbě stavů spojených se zánětem, hyperglykemií, kardiovaskulárním onemocněním, rakovinou, cukrovkou, demencí a jinými nemocemi souvisejícími s věkem. Také se udává, že borůvka vykazuje antimikrobiální aktivitu.

Užitečná „od hlavy až k patě“

Její listy tlumí žaludeční křeče, léčí zánět močového měchýře a zevně lze konkrétně odvar použít při zánětech dásní a ke koupelím při kožních onemocněních. V listech jsou obsaženy také významné třísloviny, které ulevují od průjmových onemocnění a žaludečních obtížích, ale (na rozdíl od plodů) i při zánětech močových cest. Vyplatí se mít trochu tohoto zázraku u sebe doma!

Kdy a kam se vydat?

Borůvky obvykle rostou na vřesovištích, loukách a vlhkých jehličnatých lesech, jejich růst je podpořen mírným stínem a mírně vlhkými půdními podmínkami. Borůvka je klasifikována jako bylinka první třídy (Americkou asociací pro rostlinné produkty), nebyla hlášena žádná mutagenní aktivita, neexistují žádné kontraindikace pro její použití.

Čajová směs při cukrovce

Listy se přitom sbírají nejpozději do začátku kvetení, ideálně v květnu až červnu. Suší se ve stínu. Dvě lžičky borůvkového listí se následně zalijí 250 ml vroucí vody. Nechají se 10 minut louhovat a přecedí se. Co se týče užívání, třikrát denně jeden šálek je ideální. Borůvkový list se pochopitelně dá užívat i ve směsích. Zde je tip pro všechny cukrovkáře, který vychází z receptu švýcarského léčitele, faráře dr. Künzleho.

3 díly kuklíku horského, 1 díl ostružiníkového listu a stejné množství borůvkového listí, 3 díly mochny zlaté, 2 díly zelených, sušených fazolových slupek promíchejte, vezměte jednu vrchovatou lžičku této směsi na ¼ litru vody, spařte a nechte 3 minuty louhovat. Na zdraví! Ovšem s mírou…

Známá rakouská bylinkářka Maria Treben říkávala, že i přes vynikající vlastnosti borůvkového listu nesmí léčba tímto čajem zůstat bez lékařské kontroly. Lékařský dohled je v každém případě nutný!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat