Prostreno.cz

Hubnutí do plavek usnadní potraviny plné vlákniny

Tajemství úspěšného hubnutí není nic jiného než zdravá strava a pravidelný pohyb. Dnes jsme se zaměřili hlavně na složení stravy a to konkrétně na přísun vlákniny. Protože právě rozpustná i nerozpustná vláknina je pro naše zažívání, metabolismus a tím i redukci hmotnosti klíčová. Máme pro vás hned několik potravin, které jsou přímo nabité touto potřebnou složkou. Máte je na svém jídelníčku?

Co je vlastně vláknina?

Vláknina je nestravitelná uhlohydrátová látka, která se nachází v rostlinných potravinách. Hlavním znakem vlákniny je bobtnání a o také to, že je odolná vůči trávicím enzymům a obsahuje polysacharidy, lignin, oligosacharidy, odolný škrob, inulin a další rostlinné látky. Existuje mnoho různých druhů vlákniny, ale jsou rozděleny do dvou hlavních kategorií, rozpustná vláknina a nerozpustná vláknina. A jaký je rozdíl?

Základní rozdíl mezi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou spočívá v tom, že rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě, zatímco nerozpustné vlákno ne. Tento triviální rozdíl jim dává výrazně odlišné vlastnosti, pokud jde o trávení a i celkový vliv na naše tělo.

Rozpustná vláknina

Vzhledem k tomu, že se tento typ vlákniny může rozpouštět ve vodě, skutečně fermentuje v tlustém střevě a funguje jako prebiotikum, zlepšuje účinnost trávení, zvyšuje příjem živin a vyrovnává hladiny bakterií ve střevě. Hlavním účinkem rozpustné vlákniny na trávení je, že zvyšuje pocit sytosti a stimuluje uvolňování tohoto důležitého hormonu, který říká tělu, že už máte dost.

Nerozpustná vláknina

Tento typ vlákniny se v ničem nerozpouští, takže jeho funkce v těle je mírně užitková. Jako inertní látka ve většině případů (i když některé nerozpustné vlákniny mohou kvasit), pracuje na hromadění stolice a podporuje peristaltický pohyb v tlustém střevě. To pomáhá pročišťovat střevní trakt a vede k pravidelné stolici. Nerozpustná vláknina je často spojena se zmírněním zácpy a průjmu, protože reguluje pohyby střev u těchto obou extrémů.

Nejlepší potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Většina rostlinných potravin obsahuje jak rozpustnou, tak nerozpustnou vlákninu. Je zřejmé, že vláknina je klíčovou součástí vyvážené stravy a zdravého trávicího systému. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou pomoci nejen při redukci hmotnosti, ale také přispívají k regulaci cukru v krvi. Naštěstí existují desítky vynikajících zdrojů vlákniny, které můžete snadno zahrnout do vaší běžné stravy. Máte je na svém seznamu?

Černé fazole

Na přední příčku patří rozhodně fazole, jsou jedním z nejbohatších zdrojů vlákniny vůbec. Zároveň poskytují i značné množství bílkovin a to jde ruku v ruce se štíhlým pasem.

Avokádo

Avokádo je plné nejen vlákniny, ale obsahuje také potřebný draslík a omega-3 mastné kyseliny. Díky tomu je syrové avokádo skvělým společníkem při redukční dietě.

Čočka

Další super luštěninou je čočka, která poskytuje přibližně v jedné porci (300 g) přibližně 11 g vlákniny. Navíc čočku díky své nepříliš výrazné chuti můžete přidávat například do salátů, polévek, či dokonce přimíchat do rizota.

Maliny

Jeden šálek malin poskytuje více než 1/3 vaší denní potřeby vlákniny. Navíc obsahují významné množství antioxidantů, minerálů a vitaminů.

Hrušky

Nic proti jablkům, ale hrušky co se týče vlákniny mají o něco navrch, nejvíce se jí skrývá právě ve slupce, takže hrušky neloupat!

Brokolice

Ze zeleniny vede brokolice, o této zelenině je známo, že snižuje chuť k jídlu a efektivně pomáhá při hubnutí. Brokolici můžete přidávat jak do salátů, polévek, tak podávat i jako hlavní jídlo.

Ovesné vločky

Jednou z nejjednodušších potravin, které můžete přidat do svého běžného jídelníčku jsou ovesné vločky. Přibližně v jedné porci ovesných vloček (50 g) najdete 4 g vlákniny. Vločky mohou být skvělou součástí například vaší snídaně, spolu s jogurtem tvoří dokonalý pár pro váš štíhlý pas.

Zdroj: www.fitmag.com, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat