Prostreno.cz

Splněnou touhu po dlouhých a hustých vlasech zajistí změna jídelníčku

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy a každá žena touží po krásných, zdravých a pevných vlasech. Právě vlasy podobně jako nehty a pleť odrážejí náš zdravotní stav. Jakmile našemu tělu něco chybí, projeví se to na našem zevnějšku. Máme pro vás hned několik top potravin, které vám dodají všechny potřebné živiny, které naše vlasy potřebují. Máte už je doma?

Za krásnými vlasy stojí hned několik aspektů. Zatímco v mládí jsou naše vlasy v té nejlepší kondici, s přibývajícím věkem se jejich kvalita zhoršuje, což může být způsobeno několika faktory. Naše vlasy ovlivňuje nejen dědičnost, ale také míra stresu, nedostatečný pitný režim a strava chudá na organické látky. U žen se kvalita vlasů změní často během těhotenství, kdy veškeré živiny organismus potřebuje pro správný vývoj plodu. I když se to může zdát banální, tak vitaminy přijaté ze stravy a dostatek tekutin jsou pro naše vlasy důležité. A jakými potravinami je dobré se zásobit?

Využijte sezonu jahod

Plody, které mají vysoký obsah vitaminu C a i dalších antioxidantů, jsou vynikajícími potravinami, které stimulují růst vlasů. Vitamin C je zásadní složkou při výrobě kolagenu, který hraje důležitou v pevnosti a zdraví našich vlasů. Vlasy jsou pokryty „ochranným filmem“ složenou z kolagenu a bez této ochrany jsou mnohem náchylnější k lámání, třepení a vypadávání. Zkrátka vitamin C je opět na prvním místě.

Dopřejte si hrst mandlí

Ačkoli to lidé rádi přehlížejí, nejvíce našim vlasům a pokožce hlavy škodí slunce. Negativní působení slunečních paprsků může narušit tvorbu nových vlasů, proto je během parného léta důležitá nejen pokrývka hlavy, ale i přírodní doping jako například mandle, které jsou plné vitaminu E. Tento vitamin nejen chrání pokožku a vlasové folikuly před oxidačním stresem a poškozením, ale je také nedílnou součástí výroby keratinu, který se nachází ve vlasech a přispívá k pevnosti, pružnosti a zdravého vzhledu vlasů.

Nezapomínejte na lněná semínka

Pokud jsou vaše vlasy poškozené, suché a často se lámou, je na čase tělu doplnit omega-3 mastné kyseliny, jejímž vynikajícím zdrojem jsou například i lněná semínka. Tato semínka mají vysokou koncentraci mastných kyselin a tím zlepšují strukturu vlasu a zabraňují oxidačnímu stresu.

Nezatracujte fazole

Fazole zrovna nepatří mezi oblíbence, ale jsou plné železa, což je další důležitý prvek pro naše vlasy. Železo je klíčové pro krvetvorbu a tím i pro okysličování organismu včetně vlasové pokožky. Dostatečné okysličování stimuluje vlasové folikuly a tím i rychlý růst vlasů.

Nedoceněná listová zelenina

Pravděpodobně jste nikdy neslyšeli o methylsulfonylmethanu, ale tato sloučenina může hrát podstatnou roli v růstu a posílení vlasů. Dalším označením pro tuto sloučeninu je organická síra, která je nezbytná pro vývoj keratinu. Keratin je základní složkou bílkovin ve vašich vlasech, takže bez pravidelných dávek listové zeleniny je růst vlasů v podstatě nemožný.

Vsaďte na vajíčka

Bez bílkovin se naše tělo neobejde, ani naše vlasy. Navíc vajíčka obsahují také biotin, což je ve vodě rozpustný vitamin B, který přispívá ke zdraví vlasové pokožky.

Bez vody to nepůjde

Ruku na srdce, kolik toho denně vypijete? Máme na mysli pouze čistou vodu. Hydratace je důležitou součástí každého tělesného procesu, včetně růstu vlasů. Jedna čtvrtina vlasů je složena z vody, ale bez řádné hydratace se růst zpomalí a vlasy postupně slábnou. Voda udržuje vlasy zároveň hedvábné a lesklé a také pružné a zdravé. Bez řádného pitného režimu krásných vlasů nikdy nedocílíte.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat