Prostreno.cz

Sýr cottage je při dietě ideálním zdrojem bílkovin

Hubnete do plavek? Pak asi hledáte vhodné zdroje bílkovin, které by vás nasytily. Je v tomto případě moudré kupovat sýr cottage?

Tvarohový sýr cottage je velmi dlouho znám jako dokonalý sýr vhodný pro stravu s nízkým obsahem tuku. I když je k dispozici i ve verzi s vysokým obsahem tuku, zdá se, že patří k ideálním součástem redukčního jídelníčku. Je jemný, měkký, krémový a pochází z tvarohu pasterovaného kravského mléka. Dáváte přednost té tučnější variantě, nebo saháte spíš po nízkotučném „modelu“? Volba je na každém.

Cottage však podle všeho pomáhá s hubnutím a detoxikuje tělo. Může se pochlubit bílkovinami, fosforem, kyselinou listovou, draslíkem, selenem, vápníkem, zinkem či riboflavinem. Co to znamená pro vaše tělo? Tohle byste od tvarohového sýru možná nečekali!

Optimální fungování mozku

Cottage patří k zásobárnám vitaminu B12. Respektive v každém kelímku o obsahu 150 gramů najdete asi tak čtvrtinu doporučeného denního příjmu této živiny, která zajišťuje správnou funkci a vývoj mozku, nervů, krevních buněk a mnoho dalšího.

B12 také pomáhá snižovat vysoké hladiny homocysteinu v krvi, zvlášť když je kombinován s kyselinou listovou a někdy i vitaminem B6. To je důležité, protože příliš mnoho homocysteinu nedělá v organismu dobrotu. Respektive způsobuje srdeční a neurologické problémy. Takže, cottage nejen ke svačině!

Tvorba silných kostí a léčba osteoporózy

Tvarohový sýr je potravina s vysokým obsahem fosforu a při kombinaci s vápníkem může pomoci vytvořit silné kosti. Ve skutečnosti výzkumy ukazují, že tyto dva minerály musí spolupracovat, aby byly účinné. Jeden šálek cottage přitom obsahuje asi 138 miligramů vápníku. Není tedy co řešit.

Pomoc při detoxikaci těla a zvýšení energie

Fosfor, kromě toho, že pomáhá vytvářet silné, zdravé kosti, podílí se také na optimální zdravé hladině kyselin v těle. Podle univerzity v Marylandu je fosfor druhým nejhojnějším minerálem v lidském organismu, jehož přítomnost je velmi důležitá. Pomáhá totiž zbavit tělo odpadu. Fosfor ovlivňuje také to, jak tělo nakládá s energií - a minimalizuje svalovou bolest po cvičení tím, že napomáhá regeneraci tkání a buněk. Bez fosforu se naše tělo může cítit slabé a bolestivé, což vede k chronickému únavovému syndromu.

Vhodná volba při hubnutí

Jelikož cottage obsahuje slušné množství bílkovin, stará se o pocit sytosti. Tím pádem díky němu méně sníte, což může pomoci při hubnutí. Zároveň podpoříte budování svalů. Podle chuti do něj lze přimíchat oříšky či třeba sušené ovoce. Znáte snad lepší občerstvení?

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Celkem 10 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat