Prostreno.cz

Faktory, které poškozují sluch. Nemáte s nimi co dočinění i vy?

Chcete i za pár let slyšet všechno, co se kolem vás šustne? Pak byste svůj sluch neměli ohrožovat kouřením, špatnou ústní hygienou a nedostatkem pohybu. Proč mají tyto hříchy tak drtivé následky?

Říká se, že ticho je ten nejkrásnější zvuk. No, jak se to vezme. Pokud je trvalé, tak to určitě neplatí. Věděli jste, že existují jisté návyky, které nahrávají poruchám sluchu, nebo jeho úplné ztrátě? Zjistěte, které to jsou, a zkuste se jim pro všechny případy vyhýbat! Před čím se tedy mít na pozoru?

Kouření. Nebezpečný zlozvyk

Všichni víme, že kouření si ze zdravím moc „netyká“. Jenže pozor, náklonnost k nikotinu neodskáčou jenom plíce, jak by se mohlo zdát. Cigaretový kouř obsahuje více než čtyři tisíce chemických látek, které se „krevním transportem“ snadno dostanou do celého těla. S každým „šlukem“ dochází také k zúžení cév a snížení dodávek kyslíku, což právě ve vnitřním uchu, kde se vytváří nervové impulsy v reakcích na zvukové vibrace, může napáchat pěknou paseku. Stačí vám to jako varování?

Nedostatečná ústní hygiena

Důkladné čistění zubů, používání různých dentálních pomůcek i pravidelné návštěvy stomatologa nejsou jen zárukou krásného úsměvu. Závěry nedávné americké studie naznačují, že jedinci, kteří zubní péči zanedbávají, jsou náchylní k poruchám sluchu. Výzkumníci si to vysvětlují tím, že nahromaděné bakterie polykáním vstupují do krevního oběhu, kde mohou zapříčinit záněty cév. A ani tohle uším dvakrát neprospívá! Kdy že jste naposledy byli u zubaře? Možná není od věci zvednout telefon a objednat se na nejbližší volný termín.

Sedavý životní styl a absence pohybu

Škodlivé následky nedostatku jakékoli fyzické aktivity jsou poměrně známé – jde o zvýšený cholesterol i tlak, obezitu i riziko kardiovaskulárních chorob. Jenže na seznam důsledků lenivosti patří také náchylnost k diabetu. A z toho koukají potíže! Cukrovka, zvláště ta dlouhodobá a neléčená, podle odborníků narušuje krevní cévy, včetně těch nacházejících se v uchu, což může sluch dramaticky poškodit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat