Prostreno.cz

Příznaky infekce E. coli. Co potřebujete vědět ještě dřív, než si dáte hlávkový salát

Hlávkový salát coby riziko? Bakterie E. coli si své oběti nevybírá, ta je rovnou napadá. Jak to, že si za svůj domov vybírá listovou zeleninu? Dejte si pozor, ať vám neselžou ledviny a neoslepnete!

Escherichia coli neboli E. coli je bakterie, kterou do svého těla můžete dostat prostřednictvím konzumace hlávkového salátu. Kontaminace bakterií E. coli je však možná v jakémkoli okamžiku cyklu výroby potravin – od doby, kdy je potravina vybrána, zpracována a zabalena. Řekněme, že připravujete kuřecí salát ve vlastní kuchyni, nedodržujete hygienické návyky při přípravě jídla, jako je třeba umývání rukou, což může kontaminovat zeleninu v salátu. Obecně však stačí, když se ke hnojení polí používá kravská mrva. Zmíněná bakterie totiž žije ve střevě hovězího dobytka.

Symptomy E. coli

Mezi časté příznaky infekce E. coli přitom patří průjem, horečka a břišní křeče. Postižení obvykle trpí průjmem, často v záchodové míse vidí i krev. Vše se děje asi tři až čtyři dny poté, co jsou kontaminováni. Většina lidí se zotaví zhruba za týden, k léčbě je však třeba řádně odpočívat a dodržovat hydrataci organismu. Někdy ale ani to nepomůže.

Někdy se infekce E. coli promění v mnohem závažnější hemolyticko-uremický syndrom. Ten je nejčastější u dětí ve věku do pěti let, starších dospělých a lidí s oslabeným imunitním systémem. Prvotní symptomy v takovém případě zahrnují horečku, bolesti břicha, bledý tón pleti a méně časté močení. Bakterie napadají střeva, buňky střevních sliznic, ledviny a dokonce i mozek. V krajním případě tak hrozí i smrt. Každý, kdo má tyto příznaky, by měl vyhledat lékařskou péči.

Jaké druhy hlávkového salátu jsou bezpečné?

Hygienici přitom říkají, že mezi rizikové potraviny patří převážně římský salát, hlávkový salát, špenát a jiné druhy listové zeleniny. Pochopitelně, že nebezpečné jsou i nakrájené, balené směsi, které jsou v posledních letech velmi populární. Je totiž pohodlné koupit si cestou do práce čerstvě a zdravě vypadající salát se zálivkou, který nabízí kdejaký supermarket nebo benzinová pumpa. Kvůli němu se však ročně nakazí bakterií E. coli desetitisíce lidí v Evropě. Co s tím?

Jako prevence slouží hygienická úprava jídla. Vždy si umyjte ruce před a po přípravě potravin, vyčistěte všechna krájecí prkénka a pokud možno vsaďte na tepelnou úpravu. A tady trochu dochází na svár problému. Čerstvý salát už není tak úplně čerstvý, pokud „projde“ hrncem nebo pánvičkou…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat