Prostreno.cz

Hubnutí s esenciálními oleji. Kterým můžete dát šanci?

Léto je už doslova na spadnutí, proto své tělesné křivky vylepšuje téměř každý. Ani vy nejste výjimkou? Pak byste si měli přičichnout k esenciálnímu grepu, mátě nebo bergamotu. Proč jsou tyto oleje účinnými dietními pomocníky?

Klíčem k úspěšnému hubnutí je nejenom správná výživa, ale pochopitelně i pravidelná fyzická aktivita. Jenže co taková psychika? I ta hraje důležitou roli! Každý, kdo někdy v životě držel dietu, zjistil doslova na vlastní nervy, že redukce váhy je nelehkou bitvou, jež se odehrává mezi tělem, myslí, hormony, emocemi a okolním prostředím. Co se v tomhle směru dá udělat pro to, aby shazování kil nebylo duševně tak náročné?

Terapie v kapkách jako vítaný doping

Esenciální oleje jsou pro své zázračné schopnosti ceněny již několik tisíc let. Starověké egyptské, čínské, římské, řecké a indické kultury je využívaly výhradně k léčebným, kosmetickým a duchovním účelům, vám však mohou skvěle posloužit při hubnutí. Které konkrétně se vyplatí zařadit do svého fitness programu?

Grep. Svěží přítel, co tlumí chutě

Předností esenciálního grepu je obsah sloučeniny zvané nootkatone. Ta podle odborníků dokáže stimulovat specifický enzym v organismu, který řídí jak energetickou hladinu, tak rychlost metabolismu. Aroma citrusového plodu zároveň snižuje chutě k jídlu, čímž samozřejmě ztrátu hmotnosti zvesela podporuje.

Máta peprná, zprostředkovatel dobré nálady

Mátový vonný olejíček v sobě ukrývá velké množství mentolu, proto si rozumí s fungujícím trávením. Rovněž je prokázáno, že ulevuje od nadýmání a zlepšuje tok žluči. Závěry americké studie z roku 2008 naznačují, že jedinci, kteří inhalují mátu každé dvě hodiny, jsou ostražitější, optimističtější, a navíc mají skvělé paměťové schopnosti. To ale není všechno! Vyznavači mentolu prý také snáze kontrolují touhu po nezdravých potravinách, proto se nenechají „oblafnout“ vlčím hladem.

Bergamot, ničitel stresu

Bergamot je takovou hříčkou přírody. Jedná se o voňavé ovoce velikosti pomeranče, barvou však nápadně podobné citronu. Jeho aromatický profil je tedy zajímavou směsí sladkých a pikantních tónů, která zatne tipec úzkostem a stresu. A co si budeme namlouvat, vyšponované nervy jsou častým důvodem nočních návštěv ledničky i mlsání kdečeho. Již několik vědeckých studií prokázalo, že „tekutý bergamot“ snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu a odplavuje negativní emoce. Právě proto vám v těžkých časech diety pomůže vyrovnat se s negativními pocity.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat