Prostreno.cz

Letní nebezpečí jménem led. V restauracích se mu raději vyhněte

Na první pohled se tváří nevinně a poctivě slouží svému účelu – zchlazení nápojů i lidských těl. Víte ale, jaké riziko v sobě byť malá kostka ledu ukrývá? Možná si necháte zajít chuť i na pestrobarevný koktejl nebo ledovou kávu!

Při běžném atmosférickém tlaku tekutá voda tuhne v led. Ten člověk, v závislosti na okolnostech, miluje ve formě sněhu, ledových krystalů, krup, jinovatky nebo rampouchu. Nejčastěji je však tohle skupenství vody oceňováno během horkých letních dní. Dostat míchaný nápoj „čistý“, tedy bez ledu a při pokojové teplotě, je pro mnoho vedrem zchvácených lidí něco nepřestavitelného! Jenže tak rizika!

Nemoc, za kterou si ještě zaplatíte

Portál Business Insider nedávno požádal více než dvě desítky barmanů, aby zvážili, co chtějí zákazníkům říct, ale nemohou. Chcete pravdivou, nebo společensky přijatelnou odpověď? Všichni dotazovaní do jednoho odpověděli, ať radši nikdo nepřemýšlí o kvalitě ledu, protože právě on může být nečistý. Jistě, že se jedná o výrok hrstky britských barmanů, ale skutečně se lze spolehnout na hygienické návyky pracovníků restaurací a barů po celém světě? Určitě ne.

Snadná cesta k nemoci

Některé studie a zpravodajské příběhy v posledních deseti letech věnují pozornost právě zaměstnancům barů a restaurací a sledují jejich hygienické rituály a chování vůči zásobníkům na led. Tohoto úkolu se v roce 2014 zhostil například portál HuffPost, který najal dva odborníky na kontaminaci ledem. Předmětem experimentu přitom byly bakterie a vše, co se nachází na rukou lidí. No a samozřejmě, že se jedná o lidskou nedbalost. Barmani si podle všeho dostatečně neumývají ruce před a po manipulaci s ledem a mohou jej kontaminovat.

Restaurace a bary však mohou podniknout kroky k zamezení kontaminace a velký podíl na tom má zacházení s ledem, které by mělo podléhat stejným bezpečnostním opatřením, jež náleží potravinám. Čištění a dezinfekce strojů na výrobu ledu určitě také může pomoci kontaminaci předcházet. V restauracích, které nesplňují požadavky, lze v souvislosti s porušováním pravidel vybírat velké pokuty.

Ostatně, není se čemu divit. Existují případy, kdy kontaminace ledem způsobila vážnou nemoc nebo smrt. Obvykle však i váš váš imunitní systém pravděpodobně zvládne nějaký ten kontakt s ledem „obohaceným“ o nějakou tu bakterii. Aspoň tak to hlásí odborníci ze zmíněného portálu HuffPost. Věříte jim?

Zdroj: www.firstaid.com, www.verywellhealth.com





Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat