Prostreno.cz

Bylinka, která zlepšuje strukturu vlasu. Poznejte proskurník lékařský

„Chlupatá“ bylinka s krásnými, světle růžovými až nafialovělými květy? To je proskurník lékařský známý též pod lidovým názvem ibišek. Víte, že v jeho moci je zkrášlení vašich vlasů i zpomalení stárnutí?

Proskurník lékařský (Althaea officinalis) se původně pěstoval pouze pro léčebné účely, v současnosti se však často vysazuje jako okrasná rostlina, o jejímž léčebném působení mnozí nemají ani ponětí.

Ibišek se tradičně používá jako úleva při podráždění sliznic, osvědčil se i coby kloktadlo likvidující vředy v ústech a krku. Ostatně, kořen proskurníku se používal již ve středověku, tišil bolest v krku. (Z proskurníku lékařského se od starověku do 19. století dokonce vyráběly cukrovinky, předchůdci dnešních marshmallow. Určené však byly pouze pro nejvyšší vrstvy.)

Jedna bylinka, všestranné využití!

Listy Althaea officinalis jsou výborné především pro tišení suchého kašle, léčbu bronchitidy, nachlazení, astmatu a podobně (působí proti zánětu úst a krku). Zmíněné listy se používají také při zánětu sliznic v gastrointestinálním traktu. A jak ibišek působí na pokožku?

Pomáhá snižovat účinek otoku, omlazuje pleť, zastavuje oxidaci buněk, takže hojí rány, popáleniny a jizvy. Zároveň se jedná o dobrý protizánětlivý prostředek zvyšující imunitní sílu buněk. Sloučenina přítomná v této bylince pomáhá snižovat hladiny hyaluronidázy, což minimalizuje otoky a působí jako látka proti stárnutí. To ale pořád není všechno! Proskurník si nemohou vynachválit hlavně ženy, které díky němu mají krásné vlasy.

Cenná lahvička nahrazující drahé prostředky

Není tajemstvím, že se proskurníkový olej používá přes staletí k dosažení dobré vlasové struktury. Slitina přítomná v tomto oleji pomáhá regulovat a ničit bakterie a jiné kontaminace přítomné na pokožce hlavy.

Olej se přitom doporučuje hlavně pro suchou a svědivou pokožku hlavy, protože pomáhá uzamknout vlhkost „tam uvnitř“. Ibiškový olej také změkčuje a vyhlazuje vlasy, čímž jim dodává načechraný vzhled. V podstatě je to takový jejich „obvodní lékař“, neboť se stará ještě o to, aby nepadaly – a urychluje jejich růst.

Nutno dodat, že stonky a kořeny této rostliny obsahují lepkavou látku nazývanou slivek, a když jsou suché, používají se v bylinných prostředcích. V poslední době se ibišek používá i k léčbě některých poruch zažívacího traktu, včetně pálení žáhy, trávení, ulcerózní kolitidy, žaludečních vředů a Crohnovy choroby.

Extrakt se někdy přidává do krémů a používá se k léčbě zánětlivých stavů kůže, jako je ekzém a kontaktní dermatitida. Momentálně se však zkoumají i další možnosti použití. Předběžně se ale udává, že ibišek může být užitečnou pomůckou nejen pro respirační poruchy, ale i přírodní alternativou kontroly cukru v krvi při cukrovce. Řekli byste to do něj?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat