Prostreno.cz

Do své zdravé stravy zařaďte více koriandru

Prezentace je důležitá, ať už jde o obchodní návrh či kulinářské dílo. Co se týče té kuchyně, tak jednou z nejběžnějších ingrediencí, které slouží k obohacení a prezentaci pokrmu, je koriandr. Tato zázračná bylinka dodává pikantní chuť jídlu, ale také může mít vliv na vaše zdraví!

Člen rodiny Apiaceae nebo Umbelliferae, cilantro (Coriandrum sativum) je bylinka, která je známá svým španělským názvem. Má však odlišné názvy v různých částech světa, koriandr, čínská petržel, dhaniya, coriandolo, kusthumbari a tak dále. Na jméně ale nezáleží! Hlavně, když je koriandr plný živin a poskytuje mnoho variant využití. Ostatně, právě tohle od něj můžete očekávat!

Zabraňuje tvorbě nádorů a jejich růstu

Účinné sloučeniny v koriandru, jako jsou ftalidy a terpenoidy, indukují produkci specifických enzymů. Ty přeměňují ionty a sloučeniny, které způsobují nádor, do méně toxických forem. Tato aktivita podle všeho zastavuje tvorbu a růst nádorů.

Detoxifikuje tělo

Cilantro má jeden z nejlepších biochemických profilů mezi bylinami, které mohou omlazovat tělo. Terpenoidy, polyacetyleny a karotenoidy zachytávají škodlivé volné radikály. Udává se, že jedna sklenice drceného koriandru vyplaví všechny toxiny z těla!

Jedná se o protizánětlivé činidlo

Semena koriandru vykazují analgetickou aktivitu a snižují bolest tím, že působí na centrální receptory bolesti. Až si tedy příště půjdete pro prášek, sáhněte raději po semenech!

Léčí žaludeční křeče

Koriandrová semena stimulují játra k produkci žlučových šťáv. Také umožňují slinivce břišní produkovat trávicí enzymy. Tím je zajištěno rychlé a účinné trávení jídla s minimálními ztrátami ještě předtím, než se dostane do střeva. Nutno také dodat, že koriandrový esenciální olej léčí žaludeční křeče, napomáhá trávení a zbavuje plynatosti.

Pomáhá při hubnutí

Podle ajurvédy koriandrová semena snižují hladiny lipidů v krvi. Steroly přítomné v semenech a listech zabraňují absorpci cholesterolu v potravě a tím zabraňují přírůstkům hmotnosti. Taky fajn zpráva!

Vykazuje antidiabetické vlastnosti

Tradiční medicína v Jordánsku, Maroku či Saúdské Arábii používala listy koriandru pro léčbu diabetu. Listy obsahují vyšší hladiny silných protizánětlivých flavonolů, jako je kvercetin, taniny a steroly, které dávají této bylině antidiabetickou povahu.

Zlepšuje funkci ledvin

Léčba močových čest je mnohem jednodušší, když máte doma semena koriandru! Zvyšují totiž rychlost filtrace moči ledvin, což vede k rychlejšímu generování moči. Následně na to dochází ke snižování zadržování vody v těle. To se snáze zbaví všech toxinů a mikrobů.

Dělá zázraky pro pokožku

Koriandr je známý díky svým antioxidačním vlastnostem. Listy a koriandrová semena obsahují terpenoidy, steroly, polyfenoly, aromatické kyseliny a karotenoidy, které eliminují množství volných radikálů v těle a snižují oxidační stres. Proto esenciální oleje nebo výtažky z koriandru mohou léčit bakteriální nebo plísňové infekce kůže (včetně pupínků a akné). Tak už víte, proč koriandr zařadit do svého jídelníčku?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat