Prostreno.cz

Pro lepší zdraví očí a podporu plodnosti sáhněte po exotickém ovoci guave

Ovoce, které by se mělo stát pravidelnou součástí letních jídelníčků? Kvajáva! Proč si ji s sebou vzít k vodě a jak je užitečná při podpoře plodnosti?

Kvajáva též guave je ovoce stromu kvajáva hrušková z čeledi myrtovitých. Pochází z Jižní Ameriky a je známé díky svým léčivým vlastnostem a obsahem vitaminů a minerálů. Bohaté je například na vitamin C, pyšnit se může také karoteny a antioxidanty. Pokud na toto ovoce, které vypadá jako kříženec citronu, hrušky a čerstvých fíků, narazíte, rozhodně si naberte plný košík! Je to totiž lék!

Snížené riziko diabetu a vyčištěný systém

Vláknina je důležitá pro snížení hladiny cukru v krvi. Kvajáva je ho plná, takže dobře čistí trávicí systém a udržuje volný pohyb střev. Také vyplavuje toxiny a tím přispívá i ke snižování tělesné hmotnosti. Pochopitelně platí, že čím čistější systém, tím větší štěstí uvnitř.

Zlepšení zdraví očí

Vitamin A neboli retinol je zodpovědný za dobrý zrak. Guava je bohatá na retinol, takže pokud nemáte rádi mrkev, můžete pro zlepšení vašeho zraku zkusit právě tohle ovoce.

Podpora plodnosti

Kvajáva taktéž obsahuje minerální látku známou jako folát – kyselina listová. Právě ona pomáhá podporovat plodnost, takže pokud plánujete miminko, kvajáva je to pravé „ořechové“.

Regulace hladin krevního tlaku

Draslík, taktéž přítomný v tomto ovoci, pomáhá normalizovat hladiny krevního tlaku. Mimochodem, banán a kvajáva obsahují téměř stejné množství draslíku. Ostatně, je důležité zvýšit příjem toho prvku, pokud se snažíte zhubnout, neboť pomáhá zvyšovat svalovou hmotu a spalovat více tuku. Jedna guava přitom obsahuje 688 miligramů tohoto minerálu!

Pouhý jeden kousek zároveň obohatí vaše tělo o 9 gramů vlákniny, která zase udrží delší pocit sytosti, podporuje lepší trávení jídla, zabraňuje zácpě a také pomáhá snižovat množství nasycených tuků.

Zesílení stopových prvků mědi

S každý soustem kvajávy tělo přijímá i měď, která je dobrá pro udržování dobrého fungování štítné žlázy. Pokud štítná žláza nepracuje tak, jak má, může způsobit mnoho zdravotních problémů.

Nervový relaxant

„Guava“ je bohatá na hořčík, který působí jako nervový relaxant. Pozitivně působí na svaly a nervy. Zkrátka a dobře, po tvrdé práci je guava to, co potřebujete pro uvolnění a relaxaci.

Antibakteriální činidlo

Džus z kvajávy působí jako antibakteriální činidlo. Guava má totiž schopnost smršťovat a uzavírat všechny otevřené tkáně v těle. V podstatě se jedná o antibakteriální vlastnosti, které mohou vyplavit škodlivé toxiny a bakterie z těla.

Kvajáva zároveň zlepšuje krevní oběh, je účinným prostředkem proti horečce, reguluje krevní tlak, umí rozzářit pleť a poskytuje ochranu proti UV záření. Pro léto ideální volba! Už jste ji potkali v regálech s exotickým ovocem?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat