Prostreno.cz

Dejte si denně špetku kurkumy a sledujte, co se stane s vaším tělem

Snížené riziko rakoviny, kardiovaskulárních chorob a mozkových degenerativních poruch? Ano, tohle všechno vám poskytne kurkuma, kterou je dobré „užívat“ pravidelně! Přijdete jí na chuť?

Kurkuma neboli indický šafrán bezpochyby patří mezi hodně vyhledávaná koření. Znamená to ale, že její místo je jenom v kuchyni? Tak to ani náhodou. Třeba v Malajsii s ní potírají pupeční šňůru novorozenců. Žlutý prášek je rovněž důležitou součástí hinduistických svateb a zdobných prvků nevěst. V tradiční čínské medicíně je zase uznávaným léčitelem, který svede velké věci. Co získáte právě vy, když si šperku kurkumy dopřejete dennodenně?

Snížené riziko rakoviny

Američtí vědci si na základě své nejnovější studie troufají tvrdit, že kurkuma příznivě zasahuje do celé řady procesů probíhajících v těle, přičemž zabraňuje i tvorbě rakovinných buněk. Obzvláště účinná je prý v boji proti rakovině prsu, vaječníků, plic a tlustého střeva.

Stopka všemožným zánětům

Co mají společného deprese, migrény, často se opakující virózy, bolesti kloubů, infekce, cukrovka a chronická únava? Na první pohled možná nic, ovšem zdání klame. Častým původcem jmenovaných zdravotních komplikací je dlouho přetrvávající zánět. Čím se pravděpodobnost jeho vzniku dá výrazně omezit? Indickým šafránem, který vykazuje silné protizánětlivé účinky údajně srovnatelné s farmaceutickými léky – tedy alespoň podle některých odborníků.

Zaručená kondice mozku

V kurkumě je ukryto mnoho prospěšných látek, přičemž největší pozornosti a popularitě se těší asi obsažená sloučenina s názvem kurkumin. Je prokázáno, že toto žluté barvivo s antioxidačními účinky podporuje zdraví mozku a předchází jeho degenerativnímu poškození. Kurkumin však lze ocenit i v jiných případech – příznivě působí na vylučování žluči, tiší bolesti břicha, likviduje všemožné parazity a mírní nadýmání. Pozitivně však ovlivňuje i krevní oběh.

Cévy jako nové? Jistě

Kurkumě nelze odepřít ani to, že díky obsahu cenných živin a prospěšných látek funguje jako účinná „čistička“ cév. Všemi silami z nich totiž odstraňuje nahromaděný plak a cholesterol, čímž předchází kardiovaskulárním onemocněním. Žlutý prášek si můžete přidávat do pokrmů, nebo jeho malé množství smíchat s vodou či mlékem, a dát si každé ráno zdravotního „panáčka“.

Zdroje: wikipedia, sciencedaily





Tip na večeři

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat