Prostreno.cz

Rostlina oleandru nabízí léčí, ale může i zabít

Když kvete, je to nádhera! Oleandr obecný je dekorativní keř až strom a jediný zástupce rodu oleandr. Zajímavé je, že může zabíjet i léčit zároveň! Máte ho na své zahradě? Pak pozor na rizika!

Ve světě se objevily zprávy, že by snad oleandr mohl léčit rakovinu, stejně jako ptačí nebo prasečí chřipku. Je to možné? Léčitelé a odborníci na alternativní medicínu tvrdí, že někdy ty nejvíce jedovaté rostliny skutečně poskytují nejrychlejší a nejúčinnější zdravotní výhody. Musejí však být využívány s maximální opatrností!

Roky schovávané tajemství

Historické prameny odhalují, že již v 15. století lidé věřili v léčivé přínosy oleandrových extraktů. Z tohoto léčivého prostředku těžili Babylonci, Římané, Arabové a starověcí Řekové, pro které bylinný extrakt z oleandru představoval řešení různých zdravotních problémů. Nutno říct, že oprávněně.

Oleandr je neuvěřitelně odolná, adaptabilní rostlina, která v hornatém podnebí roste hustě a zeleně. Moderní studie ukazují, že správně dávkovaný extrakt podporuje imunitní systém člověka a nabízí podporu pro širokou škálu zdravotních problémů – navzdory smrtící pověsti této rostlinky.

Seznam možných zdravotních přínosů oleandru

Oleandr podle všeho inhibuje angiogenezi (novotvorba krevních kapilár), působí proti rakovině, pomáhá při svalových křečích, astmatu, epilepsii a paralýze, léčí kožní ekzémy, působí jako výkonný přírodní insekticid, je užitečný při podpoře srdečních onemocnění, urychluje hojení ran, pomáhá tělu v boji proti artritidě, psoriáze a hepatitidě C. To zrovna není nic, co by se mělo přehlížet, že? Znamená to tedy, že se oleandr zařadí na seznam znovuobjevených léčiv?

Extrakt jako lék. Bylo již včera pozdě?

Třeba taková vláda Jihoafrické republiky v současné době schvaluje použití výtažku oleandru pro léčbu viru HIV. A není divu. Mnoho univerzit a institucí postupuje stejně, přičemž není tajemstvím, že vědci používají oleandrový extrakt pro podporu pacientů s rakovinou. Úspěchy v tomto směru slaví například doktor Ozel, vedoucí chirurgického oddělení v Mugla State Hospital v Turecku. Možná se tak skutečně blýská na lepší časy. Oleandr však není rostlinou, která by se mohla užívat bez dozoru, jak již bylo naznačeno.

Nežádoucí účinky a kontraindikace

Zatímco oleandr nabízí mnoho léčebných vlastností, podobně jako jiné silné rostlinné prostředky, může být tato rostlina zároveň smrtelná. Nikdy se nedoporučuje konzumovat ji syrovou, neboť v tomto stavu je vysoce toxická. Jeden list v sobě má tolik jedu, že může usmrtit malé dítě nebo domácího mazlíčka. Z tohoto důvodu by mělo být doplňkové použití této rostliny prováděno pouze pod vedením zkušeného bylinkáře nebo lékaře.

Zdroj: www.firstaid.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat