Prostreno.cz

Měsíček je ceněnou bylinkou

Měsíček je mocnou rostlinkou, která vám může pomoci v mnoha ohledech. Čistí totiž krev, léčí akné, mírní křečové žíly i bércové vředy, zatímco upravuje menstruaci. Prospívá však také očím a urychluje hojení ran.

Měsíček lékařský je odnepaměti ceněnou bylinkou v mnoha zemích. U nás je pěstován na zahrádkách, výjimečně se pak vyskytuje i divoce. Květy měsíčku jsou zajímavou kulinářskou přísadou, ovšem ani zbytek rostliny už v dobách dávno minulých nikdy nepřišel vniveč. Zatímco listy se jedly jako zelenina, šťáva z rozmačkaných okvětních lístků se používala k barvení sýrů a másla. Nač se měsíček může hodit právě vám? Seznamte se s jeho zdravotními pozitivy!

Nejprve pravidla sběru. Znáte je?

Měsíček lékařský se sklízí od června do září. Soustřeďte se výhradně na květy, a pokud můžeme doporučit, samotný „lov“ si naplánujte na slunečný den, ideálně pak před polednem. Přesně v tuto dobu mají totiž obsažené účinné látky největší sílu. Bylinka se následně suší v stínu, popřípadě v umělých podmínkách, a to při teplotě do 35 stupňů Celsia. K čemu poslouží? Tak tenhle seznam je pořádně dlouhý…

Přírodní léčba bolestí, zánětů i splínů

Poklad ze zahrádky působí močopudně, proto je vhodný při ledvinových kamenech. Je o něm také známo, že povzbuzuje srdeční činnost, upravuje nepravidelnou a bolestivou menstruaci, mírní klimakterické potíže a tlumí gynekologické záněty. Mocným prostředkem je i v případě stavů úzkosti a depresí, ovšem ocení ho i pacienti s bolestmi svalů. Co další měsíčkové účinky?

Konec akné i rychlejší hojení ran

Bylinka s dlouholetou tradicí také čistí krev, efektivní je v boji proti křečovým žilám neboli varixům a doporučuje se i na bércové vředy. Pozitivně působí na zrak, neboť podporuje ostré vidění. Léčí rovněž nemoci žaludku. V případě zevního užívání urychluje hojení ran i popálenin, poradí si s bradavicemi, vřídky i opary. Spolehnout se na měsíček můžete i při akné, hlubším poškození kůže, ekzémech, vyrážkách nebo svrabu.

Zdroj: www.herbslife.com, www.eatthis.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat