Prostreno.cz

Posvátná myrha je stále ceněna v lidovém léčitelství. A jak ji můžete využít vy?

Myrha je jantarově zbarvená pryskyřice, která se získává sušením mízy stromu myrhovníku. Tato pryskyřice je ze stromů pocházejících ze Středního východu a severní Afriky. Myrha je mimo jiné složkou kadidla a je ceněna již od starověku. Její hodnota byla často větší než její váha ve zlatě. Ve starém Římě byla ceněna na pětinásobek ceny kadidla, které se později stalo známějším. Objevte tajemství této posvátné pryskyřice, má mnoho působivých účinků na lidský organismus.

Myrha je vysoce ceněna v mnoha náboženských tradicích a používá se také v čínské a ajurvédské medicíně. Starověcí Egypťané oceňovali myrhu jako prostředek na balzamování a používali ji také jako kadidlo, v posvátných mastích i jako přísadu do vína. I dnes je stále ceněna v lidovém léčitelství. A jak můžete myrhu využít i vy?

Dodá vám potřebnou energii

Hořká pronikavá chuť myrhy stimuluje organismus a má přirozený zahřívací účinek, to znamená, že dokáže tělo povzbudit při únavě. Dokáže rozproudit krevní oběh a dostat zpět vaši mysl do plných obrátek. Navíc vedlejším efektem je i podpora vylučování toxinů z organismu, a to je prospěšné pro celkové zdraví.

Protirakovinné účinky

Tato sloučenina je považována za vysoce účinný antioxidant a existují určité důkazy, že má i silné protinádorové účinky, zejména pokud jde o potlačení růstu rakovinných buněk. Americké studie dokázaly, že přítomné silné antioxidanty zabraňují poškození jater a pomáhají budovat obranyschopnost těla. Zároveň vědci z Číny publikovali v roce 2013 (v Oncology Letters) pozoruhodnou studii, která dokazuje, že myrha má protirakovinné účinky při gynekologických nádorových onemocněních.

Léčí zažívací potíže

V tradiční medicíně je myrha populárním lékem proti poruchám trávení, žaludečním vředům a historicky byl používán i k zbavení parazitů z těla.

Zlepšuje zdraví dýchacích cest

Myrha se běžně používá k léčbě infekcí horních cest dýchacích, jako je kašel nebo kongesce plic, bolest v krku a astma. Těchto účinků se nejsnadněji dosahuje při inhalaci.

Zlepšuje orální zdraví

Díky silným antiseptickým vlastnostem se často používá k léčbě špatného dechu a ústních infekcí, stejně jako různých virů. Při zánětu hrdla stačí do šálku vody přidat pár kapek tinktury a používat pravidelně, podle potřeby, jako kloktadlo. Pokud vás trápí afty a zanícené dásně stačí nakapat tinkturu na vatovou tyčinku a aplikovat lokálně na postižené místo. Myrha zabrání šíření infekce a bakterií a zároveň pomůže rychleji zacelit ránu.

Pro krásnou pleť

Myrhu oceníte i v péči o pleť, její kouzlo znali již antické krásky, nejenže poskytuje hojivé účinky, které přispívají k léčbě akné, kožní vyrážek a zabraňuje šíření kožní infekce. Myrha také zpomaluje stárnutí. Myrhový esenciální olej smíchejte s pár kapkami levandule a kokosovým olejem, tento balzám slouží k redukci vrásek a k celkovému ošetření pleti.

Na co si dát pozor?

Této tajemné pryskyřici by se měli rozhodně vyhýbat těhotné ženy! Myrha podporuje kontrakce a v alternativní medicíně slouží v posledním měsíci při vyvolání porodu. Užívání v počátečních stádiích těhotenství je velmi rizikové. Dále by si také měli dát pozor jedinci, kteří mají problémy s krevním tlakem, velké množství myrhy může způsobit náhlé snížení krevního tlaku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat