Prostreno.cz

Chráněná bylinka arnika zmírní bolest a urychlí hojení modřin

Bylinka prha arnika, nazývaná též arnika horská nebo prostě arnika, je jedinečnou bylinkou, která je již po staletí využívána pro své léčebné účely a zároveň pro okrasu. Její jedinečné schopnosti zahrnují zmírnění bolesti, snížení zánětu a zároveň je velice prospěšná pro pleť a vlasy. Poznejte všechny její přínosy.

Pokud patříte mezí vášnivé sběrače bylinek u arniky vás musíme varovat, v přírodě se již téměř nevyskytuje a v naší zemi je chráněna zákonem. Arniku si budete muset zakoupit například v bylinné lékárně, kde je k dostání jak sušená, tak již jako hotový extrakt. Přesto se tato investice vyplatí. A jaké jsou její přínosy?

Snižuje zánět

Nejběžnější použití této bylinky je jako zklidňující prostředek proti zánětům. Pokud se jedná o sportovní zranění nebo pociťujete namožené svaly po cvičení, tak mast z arniky je tou nejlepší volbou. Mast či gel působí přímo na zdroj bolesti a přináší rychlou úlevu, snižuje otoky a uvolňuje namožené svalstvo.

Přispívá k léčbě artritidy

Na druhé straně i starší jedinci si přijdou na své. Díky širokému spektru účinků arniky, je mast či gel vhodná i pro ty, kteří trpí artritidou nebo jinými zánětlivými stavy, které jsou přímo spojené se stárnutím těla.

Přírodní analgetikum

Protizánětlivé schopnosti je jedna věc, ale arnika dokáže také tlumit bolest. Takže zároveň působí jako přírodní analgetikum, můžete ji využít pro zmírnění topických bolestí po celém těle. Nepoužívejte ji však na otevřené rány, protože obsahuje sloučeniny s vysokou účinností, které by do otevřené rány neměly dostat.

Rychlá léčba modřin

Trpíte na modřiny? Jen lehce se někde ťuknete a druhý den máte modré jelito? Tak přesně pro vás je mast či gel z arniky – arnika pomáhá a urychluje léčbu hned v různých vrstvách kůže, čímž eliminuje modřiny, dokonce i metličkové žilky i vznik věkových skvrn.

Na akné i vyrážky

Arnika má také mírné antimikrobiální vlastnosti, což velmi příznivě působí na naši pokožku. Protizánětlivá aktivita v kombinaci s antioxidační aktivitou přispívá při léčbě akné, psoriázy, ekzému a dalších kožních onemocnění.

Pro krásné vlasy

Pokud vás trápí vypadávání vlasů, opět můžete sáhnout po této pozoruhodné bylince. Chcete-li posílit vlasové folikuly a zabránit vypadávání vlasů, může významně pomoci extrakt z arniky, který jednoduše přidejte ke svému oblíbenému šamponu. V některých případech může arnika dokonce stimulovat růst nových vlasů, což přispívá k zvětšení objemu. Zároveň díky svým hydratačním schopnostem eliminuje vznik lupů.

Pro krásnou pleť

Extrakt z arniky můžete jednoduše smíchat i s nosnými oleji a jednoduše si během chvilky vykouzlíte hydratační krém. Arnika se běžně používá v kosmetickém průmyslu, právě pro své hydratační účinky a tím přispívá k léčbě suché pokožky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat