Prostreno.cz

Vařte bez sporáku a ochlazujte se jídlem. Tipy, jak zůstat v létě v pohodě

Léto je skvělé, nicméně teplo může organismus ovlivnit mnoha způsoby, kvůli kterým se objevuje dehydratace, křeče, vyčerpání či mdloby. Jak těmto stavům předejít? Zůstat fit a v pohodě nemusí být tak těžké, jak se zdá!

Záchranáři rok co rok upozorňují, že lidé přeceňují svoje síly, a proto podléhají kolapsům z tepla. Nerozšiřujte řady ošetřených, radši se zaměřte na prevenci a užijte si léto bez nástrah!

Zůstaňte hydratováni

Ujistěte se, že pijete dostatek vody. Pitná, neperlivá voda bez bublin bojuje proti dehydrataci a současně ochlazuje. Sportovní nápoje nebo voda ochucená jsou také v pořádku, ale nejsou nutné, pokud na sluníčku několik hodin denně nesportujete. Pak si tělo logicky zažádá o doplnění elektrolytů.

Dále mějte na paměti, že sladké nápoje, alkoholické nápoje, káva a další jiné nápoje obsahující kofein dehydrataci naopak podporují. Jestli je všechno v pořádku, poznáte na toaletě. Pokud je barva moči tmavší než sláma, musíte pít víc!

Ochlazujte se s pomocí potravin

Je vám teplo, takže do sebe házíte jeden nanuk za druhým a dopřáváte si vychlazené pivo? Můžete tím přispět k rozvoji infekcí! Místo toho se zaměřte spíš na potraviny s chladicím účinkem. K nim patří například okurka nebo cuketa. A ať jste na vlastní zahradě nebo hotelové pláži, snažte se jíst méně a častěji. Tělo pak nebude mít tolik práce s trávením.

Vařte“ bez trouby a sporáku

Studené polévky, saláty, smoothies. Příprava zdravého a lehkého oběda vám nemusí zabrat moc času. Navíc vám uvedené tipy taktéž pomohou ochlazovat organismus.

Zůstaňte mimo slunce, když je horko

Ptáte se, jak zůstat v létě v pohodě? Vyhněte se slunci v odpoledních hodinách, aktivity plánujte na ráno nebo později večer. Tato rada je nejdůležitější pro osoby, kteří jsou k dehydrataci a případným doprovodným komplikacím (například mdlobám) náchylnější. K těm patří třeba těhotné ženy. Pro děti a starší lidi však toto doporučení platí také. Zvlášť pro ně není vhodné pohybovat se na slunci mezi desátou a čtrnáctou hodinou.

Chlaďte se vodou

Možnost ponoru do bazénu nemá každý. V nouzi mohou pomoci pleťové mlhy, vody ve spreji či zásoba vodních kapek v nádobě s rozprašovačem. Ty menší lahvičky se přitom vejdou i do kabelky. Také myslete na to, že když se rozehřátí vrhnete do ledové vody, můžete si přivodit křeče.

Noste správné oblečení

Šatník může pro psychický i fyzický stav udělat hodně. Volné šaty, které umožňují pohyb vzduchu kolem těla, jsou ideální. Vyhýbejte se syntetickému a příliš těsnému oblečení a volte svěží, lehčí barvy, které odrážejí světlo místo toho, aby jej absorbovaly. Zároveň noste lehkou, prodyšnou obuv, která ovšem poskytuje dostatek podpory pro vaše nohy. Řešením je i chůze naboso. A jaké kroky podniknout v pohodlí svého domova?

Používejte závěsy a žaluzie

Mezi jednoduché způsoby, jak udržet dům v pohodě, je používání všech žaluzií a záclon. Čím menší množství přímého slunečního světla se dostane dovnitř, tím lépe se budete cítit. Stříšky před domky nebo obchody také snižují množství přímého slunečního světla.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat