Prostreno.cz

Nakažlivé zívání pod drobnohledem vědy

Možná o tom nevíte, ale všichni zívají. Například lidský plod zívá v děloze od třetího měsíce. Otázkou je, proč?

Někteří lidé zívají, když se cítí unavení, nebo se nudí. Při únavě se dýchání výrazně zpomaluje, což vede k menší zásobě kyslíku v těle. Zívání pak pomáhá do systému přivádět kyslíku o něco víc, přičemž dochází k vylučování oxidu uhličitého. Tedy aspoň tak se to tvrdí.

Pokud je tato teorie pravdivá, musí být zívnutí neúmyslným reflexem. Nicméně existují studie, které dokazují, že i když vdechujete kyslíku poměrně hodně, nemůžete se zíváním přestat. No, je to záhada. Ačkoli definitivní odpověď, proč se tak děje, zatím neexistuje, pojí se se zíváním mnohá zajímavá fakta. Jaká?

Zívání je nakažlivé

Ve studii, kdy respondenti sledovali zívající osoby, se potvrdilo, že je toto chování nakažlivé. Vědci tvrdí, že to vlastně není nic překvapivého, protože mnoho dalších lidských reakcí je nakažlivých úplně stejně – třeba smích. Nikdo však neví, proč se tak konkrétně děje.

Může znamenat onemocnění

Zívání je obvykle neškodné, ale to nadměrné prý signalizuje vážnější zdravotní problém. Výzkumníci zjistili, že chaotické reakce bloudivého nervu (nervus vagus) predikují problémy se srdcem. Ve vzácných případech může zívání naznačovat podkladový problém s mozkem.

Nenarozené děti zívání také znají

Ačkoli opět není jasné, proč nenarozené děti zívají, někteří vědci věří, že se jedná o nezbytnou vývojovou fázi mozku.

Průměrná délka je stanovena na 6 sekund

Zatímco neexistuje žádná vědecká studie, která by potvrdila nejkratší či nejdelší zívnutí, některé statistiky ukazují, že za průměr je považováno zívání v délce asi 6 sekund. Rovněž bylo zjištěno, že se během této doby zvyšuje srdeční frekvence.

Co když zíváte až příliš mnoho?

Za zíváním obvykle stojí nedostatek spánku a únava. Lékaři však apelují, že pokud zíváte opravdu hodně, a navíc míváte některé další potíže, třeba mdloby, měli byste informovat svého lékaře. A jak zívání zastavit?

Měli byste kyslík vdechnout nosem a vydechnout ústy. Tím, že se takhle zhluboka nadechnete, můžete poslat více vzduchu přímo do membrány. Pomáhá také konzumace chladného nápoje nebo potravin z ledničky (jogurty či sýry). Na druhou stranu je důležité vyhnout se dobrotám s cukrem. Cukr totiž podle vědců naopak zívání podporuje.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat