Prostreno.cz

V plýtvání potravin jsme přeborníci

Ruku na srdce, kolik jídla končí v koši u vás doma? Dbáte na správné hospodaření s potravinami a nenecháte ani kousek jídla na zmar, nebo je vám to zcela lhostejné? Ačkoliv se může zdát, že žijeme v době blahobytu a obchody jsou přímo přeplněné jídlem, přesto bychom neměli s ním plýtvat. Průměrně každý Čech vyhodí ročně 25 kg potravin ročně, a to rozhodně není malé číslo. Jak to můžeme změnit?

Nejčastěji v koši končí pečivo, ovoce, zelenina, a dokonce i maso. Podle statistik vyhodí každý z nás v průměru jeden kilogram masa ročně. No není to škoda. Bohužel většina Čechů trpí syndromem "schránčivosti", máme ve zvyku nakupovat velké množství potravin do zásoby, které později skončí v koši. Také co si budeme povídat, začínáme být velmi vybíraví a záleží nám na vzhledu, proto už dodavatelé potravin třídí například ovoce a zeleninu podle vzhledu, protože z průzkumů vyplývá, že dáme přednost dokonalému vzhledu před tuzemským jablíčkem s nějakou tou vadou na kráse. Je plýtvání i vaším případem? Máme pro vás několik tipů, jak tento dopad může každý z nás změnit.

Nákupní seznam

Pokud vyrážíme na nákup nepřipravení, často se nám může stát, že v košíku najednou máme spoustu věcí, které vlastně nepotřebujeme a v takovém množství, že ani nejsme schopni je včas sníst. Před plánovaným nákupem mějte po ruce vždy připravený seznam a držte se jej. Uvidíte, že toho budete mít v košíku mnohem méně a poté toho doma také méně vyhodíte.

Využívejte mrazák naplno

Pokud děláte vždy větší nákupy, rovnou doma při vybalování rozdělte věci, které dáte ihned do mrazáku, které máte v plánu konzumovat až za několik dní. Pokud máte rádi čerstvou zeleninu například do polévky, můžete si připravit vlastní sáčky s nakrájenou mrkví a celerem, které si ihned zamrazíte, budou vždy po ruce a v lednici se vám nic nezkazí.

Nezapomínejte na sušení

Spousta českých domácností vlastní sušičku na ovoce a zeleninu, tak na ni nezapomínejte! Je na čase vyndat ji ze skříně a usušit si ovoce a zeleninu ze zahrádky. Zanedlouho nás čeká i houbová sezona a zásoby sušených hub se v domácnosti také neztratí. Sušení potravin patří mezi jednu z nejstarších forem skladování.

Zavařujte

Láká vás výhodná akce na ovoce či zeleninu v obchodě, proč toho nevyužít, dalším skvělým způsobem, jak uchovat potraviny je zavařování. Z ovoce může vytvořit nesčetné variace kompotů a marmelád. I zeleninu můžete zavařit, či z ní připravit různé zeleninové pasty, chutney či ajvar, který je především z paprik a lilku. Zkrátka fantazii se meze nekladou a v zimní období uvidíte, jak se to bude hodit.

Zužitkujte zeleninové natě

Většina druhů zeleninových natí jsou chutné, a pokud je vyhazujete, zároveň plýtváte a také se okrádáte o cenné živiny. Nať nevyhazujte například z mrkve, ředkviček, kedluben, celeru, petržele tyto všechny natě můžete jednoduše zužitkovat v zeleninových salátech, či je nechat alespoň vyvařit v zeleninové polévce. Před přidáním do salátu můžete nať také spařit, aby byla jemnější.

Co se starým pečivem

Pečivo je na předních příčkách vyhazovaných potravin, zřejmě už jsme zapomněli, co s ním můžeme dělat… Tak například ztvrdlé rohlíky se hodí na strouhanku.  Starší chléb kromě topinek můžeme také nastrouhat jako strouhanku a využívat jako sypké zahušťovadlo, které bude vždy po ruce. Chléb je vhodný k zahušťování omáček, gulášů i polévek.

Důmyslné nakládání s odpadky

Jsou samozřejmě věci, které nevyužijeme, například slupky od brambor, ohryzky od jablek a podobně. Pokud chcete být důslední, tak si můžete do domácnosti pořídit takzvaný vermikompostér, jedná se o stylový kousek, který zapadne i do toho nejmodernějšího interiéru, uvnitř se skrývá podestýlka, na kterou vysypete početnou rodinku žížal, poté už je jen krmíte organickými zbytky z vaší kuchyně. Navíc se vůbec nemusíte bát zápachu, žížaly se o všechno postarají a zbylé potraviny nebudou hnít a zapáchat v odpadkovém koši. Vzniklý kompost pak zužitkujete na zahrádce či na přihnojení pokojových květin. Více o výhodách kompostování se dočtete zde.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat