Prostreno.cz

Mají brambory draslík? A kolik ho skutečně potřebujeme

Draslík pomáhá regulovat hladinu vody v těle, podílí se na přenosu nervových vzruchů a reguluje svalové kontrakce. V podstatě patří k nejvíce zastoupeným minerálům v lidském těle. Máte ho dostatek? Pokud ne, dejte si na talíř brambory! Nebo snad hranolky?

Draslík slouží především jako elektrolyt, ale je také zapojen do řady dalších základních procesů. Funguje s jinými elektrolyty, které pomáhají udržovat rovnováhu mezi minerály a tekutinami na buněčné úrovni, stejně jako v celém organismu. To zase podporuje funkci svalů, nervů, srdce a ledvin. Proto je důležité zajistit, aby i vaše tělo mělo draslíku dostatek. Odkud ho čerpat? Mnozí lidé se zajímají o to, jestli konzumace obyčejných brambor k pokrytí doporučované denní dávky stačí.

Mají brambory draslík?

Ano, brambory draslík obsahují. Průměrná porce do 200 g pokryje asi 20 % doporučeného denního příjmu. Pokud se rozhodnete pro středně velké brambory s nepoškozenou slupkou, přijmete asi 950 mg draslíku spolu se 170 kaloriemi. Velké pečené brambory se slupkou mohou obsahovat až 1640 mg draslíku (a asi 300 kalorií).

Celé brambory versus loupané brambory

Většina draslíku, který brambory obsahují, pochází z nich samotných. Nelze však ignorovat ani jejich slupku, jež příjem tohoto důležitého minerálu evidentně navyšuje. Pravda je taková, že slupka z jednoho průměrně velkého (pečeného) bramboru má pouze 115 kalorií, ale dodá 330 mg draslíku. To znamená, neloupané brambory jsou z hlediska nutričního profilu lepší.

Hranolky jako zlo

Obyčejné vařené brambory vám nic neříkají, protože rádi a často konzumujete spíš hranolky, nebo fritujete americké brambory? Faktem je, že fritované nebo smažené brambory stále dodávají dostatečné množství draslíku, ale na druhou stranu také velké množství tuku, kalorií a sodíku. Odhaduje se, že běžná porce hranolků obsahuje o 94 % víc sodíku, o 99 % víc tuku a o 70 % víc kalorií – oproti polovině malého pečeného bramboru!

Kolik draslíku je nutné přijmout?

Odborníci se domnívají, že dospělý člověk by měl denně přijmout alespoň 4700 mg draslíku, jehož ztrátu způsobují například diuretika. Pokud vám brambory příliš nevyhovují, neboť jste jich již přejedení, obraťte se o něj jinam. Kam?

Vhodná jsou čerstvá rajčata, rajčatová pyré a pasty. Z jedné čtvrtiny šálku lze získat až 664 mg. Taková polovina šálku bílých fazolí obsahuje 600 mg draslíku a šálek jogurtu obohatí o 579 mg draslíku. K zásobárnám patří i sušené švestky, mrkvová šťáva, ryby, banány i mléko.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat