Prostreno.cz

Důvody, proč jsou chia semínka prospěšná nejen pro vaše zažívání

Že chia semínka podporují zdraví, to už asi nikoho nepřekvapí. Víte ale, že zpomalují biologický proces stárnutí, chrání pokožku před poškozením i UV zářením? Připravte si z nich zkrášlující masku!

Chia semínka jsou dnes v gastronomické módě, ovšem všichni jsme tak trochu pozadu, protože o jejich kvalitách byli přesvědčení už před stovkami let obyvatelé Aztécké říše. Ti věřili, že díky nim překypují skvělou kondicí, nezlomným zdravím a nevyčerpatelnou energií. Měli pravdu? Podle moderní vědy stoprocentně ano. Co si o téhle superpotravině myslí odborníci?

Studnice zdraví, kterou můžete mít po ruce

Již několik vědeckých studií prokázalo, že konzumace chia zázraku vede k posílení imunity, snížení stresu a stabilizaci hladiny cukru v krvi. Mluví se i o tom, že malá semínka zrychlují metabolismus, podporují trávicí systém, posilují kosti a mírní poruchy pozornosti. Stále častěji se objevují tvrzení, že zároveň působí jako prevence osteoporózy, cévní mozkové příhody i rakoviny. Zkrátka a dobře, jejich pravidelným „užíváním“ předejdete celé řadě onemocnění. A navíc ještě zkrásníte! Jak to? Poděkujte těmto složkám, kterými jsou chia semínka doslova napěchována!

Vitamin E, přítel dokonalé vizáže

Jako antioxidant přispívá vitamin E k neutralizaci volných radikálů, které nejenže nesou vinu za vznik rakoviny i kardiovaskulárních chorob, ale urychlují i biologické stárnutí, čímž pochopitelně nahrávají vráskám. Kromě toho „éčko“ značně stimuluje tvorbu kolagenu, jež zachovává pokožku pružnou a elastickou. Nelze mu odepřít ani to, že chrání pokožku před škodlivým slunečním UV zářením – a to je hodně aktuální téma.

Omega 3 a 6 mastné kyseliny? Skvělá kosmetika

Ano, je to tak. Ačkoli se zmíněné esenciální mastné kyseliny často spojují se zdravím, mají co mluvit i do vzhledu, neboť pokožce prospívají ve všech směrech. Je to proto, že účinně bojují proti zánětlivým molekulám, které připravují pleť o vitalitu. Málokdo tuší, že zároveň zlepšují stav i hustotu vlasů, přičemž zabraňují jejich nadměrnému vypadávání.

Zinek a hořčík. Prevence kožních problémů

Zinek je minerál, který poskytne pomoc při řešení mnoha nepříjemných kožních stavů, jako jsou vyrážky, ekzémy, psoriáza či akné. Vzhledem k tomu, že má protinádorové vlastnosti, je také klíčovou složkou minerálních opalovacích krémů. Hořčík na druhé straně bojuje proti zánětům a mírní podráždění kůže. Úžasná spolupráce, nemyslíte?

Chia maska? Proč vlastně ne?

Možná by vás nikdy ani nenapadlo, že chia semínka nemusíte jenom jíst a poctivě je zapíjet tekutinami. Když odsypete zhruba ¼ šálku, obsah rozemelete a namočíte do vody na nějakých 30 minut, získáte báječnou zkrášlující masku. Použít ji můžete na tvář i vlasy, ideální doba působení je 10 minut, poté je čas na oplach. Její výsledky jsou famózní!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat