Prostreno.cz

Vstříc dlouhověkosti ruku v ruce s kávou

Omezení v kávě? To už neplatí!. Věc se má tak, že tahle tekutá vzpruha snižuje riziko předčasného úmrtí, proto by se měla konzumovat v mnohem větším množství. Jako vážně?!

Trvalo hodně let, než vzali lékaři kávu na milost, přičemž o ní přestali uvažovat jako o úhlavním nepříteli lidského zdraví. Zatímco kdysi se černé zlato ocitlo na pranýři kvůli tomu, že údajně neblaze ovlivňuje kardiovaskulární systém, škodí zažívání, způsobuje bolesti hlavy, nahrává depresím a ohrožuje schopnost reprodukce, dnes je považováno za lék na dlouhověkost. V jakém množství tento elixír užívat, aby fungoval?

Průzkum, co nemá obdoby

Odborný tým několik let analyzoval údaje více jak 500 000 jedinců. Experti se primárně „pídili“ po životním stylu respondentů a jejich náklonnosti k alkoholu i cigaretám. Zajímala je však i frekvence pohybových aktivit či spánkové vzorce dobrovolníků. Zkoumaly se také jejich stravovací návyky a samozřejmě denní konzumace kávy. Při analýze získaných dat vědci přihlédli ke zdravotnímu stavu monitorovaných subjektů a nahlédli i do černých kronik, aby zjistili, kolik lidí během trvání pokusu odešlo na onen svět. Ortel?

„Konečně máme důkazy o tom, že káva může být nejen adekvátní součástí zdravé výživy, ale úzce souvisí i s dlouhověkostí. Ačkoli je třeba provést ještě další výzkumy, vůbec nepochybujeme o tom, že tento nápoj příznivě ovlivňuje biologické mechanismy i celkovou kondici jeho uživatelů, a to v jakémkoli množství,“ vysvětluje jedna z autorek studie, lékařka působící v americkém Národním onkologickém institutu, Erikka Loftfield. No to jsou ale věci, viďte… Jak dlouho tenhle názor asi odborníkům vydrží tentokrát?

Čím více, tím lépe? Zřejmě

Nejnovější americká studie, jejíž závěry byly zveřejněny v magazínu Journal of the American Medical Association (JAMA), překvapuje celý svět. Získané poznatky onoho vědeckého počinu totiž hlásí – a to doslova a do písmene, že jakékoli množství kofeinového nakopávače úzce souvisí s delší životností. V praxi to vypadá tak, že pokud si dopřejete jednu denní dávku, šanci na dlouhý život si zvýšíte o 8 %. V případě, že vypijete šest až osm šálků, se větší naděje na šťastný důchod přibližují k 16 %. Jak k něčemu takovému výzkumníci došli? A kde je letité tvrzení, že bezpečný denní kofeinový limit jsou čtyři hrnky?

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat