Prostreno.cz

Káva nezpůsobuje poruchy srdečního rytmu, uklidňují vědci

Že káva má na srdce negativní vliv a může mu hodně ublížit? Ano, takhle nějak se to povídalo posledních X let. Jenže pozor, prý je všechno úplně jinak, protože kofeinový nakopávač kardiovaskulárnímu systému naopak prospívá! Cože?

Ještě před pár lety byla káva jen stěží tolerována lékařskou profesí a o její škodlivosti na lidský organismus se vyprávělo ledacos. Ve výčtu údajně negativních účinků pak kralovalo tvrzení, že černé zlato způsobuje srdeční arytmii, proto by si jeho konzumaci měl každý dvakrát rozmyslet. Ti, kteří se ze strachu o své dobro kvůli takové informaci své oblíbené kávy raději vzdali, prý ale přinesli zbytečnou oběť…

Věřili jsme lžím?

Z poznatků americko-švédské studie, do níž bylo zahrnuto neuvěřitelných 250 tisíc jedinců z obou zemí, vyplynulo, že pokud jde o srdce a jeho funkce, kofeinovému nápoji se dlouhá léta nasazovala „psí hlava“. Dlouholetý a rozsáhlý výzkum byl rozdělen na dvě části, přičemž v první fázi se testovalo přibližně 80 tisíc respondentů, po nějaké době vědci začali monitorovat i zbytek aktérů. Nutno dodat, že všichni dobrovolníci pili v průměru tři šálky aromatického stimulantu denně. Co přinesly výsledky?

Kafe není nepřítel, pijme ho dál!

Po mnoha letech a několika sériích lékařských testů vyplulo na povrch, že konzumace kávy nemá s nepravidelným srdečním rytmem vlastně pranic společného. Ze všech 250 tisíc zúčastněných totiž byla srdeční arytmie během trvání pokusu diagnostikována pouze u 10 tisíc osob, což výzkumníci považují za naprosté minimum a jasný důkaz toho, že kofein kardiovaskulární systém nijak neohrožuje. Závěry této studie inspirovaly další vědecký tým, který se rozhodl celou záležitost přezkoumat.

Lék, o kterém se tvrdil opak

Americký výzkum, jenž byl prezentován na kardiologické konferenci v San Francisku, zašel ještě dál. Odborníci přizvali téměř 130 tisíc jedinců a pátrání po pravdě začalo nanovo. Na základě finální analýzy si pak vědci troufají tvrdit, že čtyři šálky kávy denně riziko jakýchkoli srdečních potíží naopak snižují – a to o 18 %. Tak to je pořádný obrat, co říkáte? Dobré je, že než toto tvrzení specialisté zase vyvrátí, což se klidně může stát, můžeme si na kávě pochutnávat s vědomím, že nám nesmírně prospívá…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat