Prostreno.cz

Zeměžluč lékařská zatne tipec otravnému akné

Jedna bylina, co je na všechno? Zeměžluč! Vyčistí krev, uklidní pocuchané nervy a zatne tipec akné. Zároveň napraví pošramocené zažívání, podpoří metabolismus a posílí imunitu.

Zeměžluč okolíkatá, jinak zvaná též lékařská či menší, patří mezi nejstarší léčivé bylinky. Zmínky o ní bychom nalezli už v řeckých bájích, kde se uvádí, že uzdravila i kentaura – napůl člověka a napůl koně. Víte, že právě teď vrcholí čas na její sběr? Proto na nic nečekejte a hurá do přírody! Důvodů, proč mít tak zdatného přírodního pomocníka v domácích zásobách, vážně není málo…

Cesta k tradičnímu medikamentu vede přes louky

Zeměžluč je jednoletá až dvouletá bylinka, pro kterou jsou typické zejména hořčiny, jež stojí za její pověstnou trpkou chutí. I když se výskyt v mnoha oblastech bohužel stále snižuje, protože zeměžluč je citlivá na čistotu půdy, stále ještě existují místa, kam se dá „najisto“ vyrazit.

Rostlina s krásnými růžovými až fialovými květy roste na pasekách, mýtinách a lesních loukách. Narazíte na ni také v úhorech, na vřesovištích, travnatých lesních cestách a slunných stráních. Nať se sbírá během srpna, ideálně pak na samém počátku květu. Získaný „materiál“ se následně suší v řídkých svazcích na provzdušněném a zastíněném místě, v umělých podmínkách pak při teplotě, která by nikdy neměla přesáhnout 50 stupňů Celsia. Jaké má léčivé schopnosti?

Podpora metabolismu i stopka pálení žáhy

Zeměžluč je ceněným prostředkem, jenž dokáže zdárně vyřešit problémy zažívacích orgánů. Zlepšuje totiž trávení, stimuluje peristaltiku střev, upravuje vylučování žaludečních šťáv, povzbuzuje chuť k jídlu a odstraňuje pálení žáhy. Zároveň příznivě ovlivňuje játra a podporuje metabolismus. Tato léčivka s úctyhodnou tradicí se hodí také při rekonvalescencích jako účinný posilovač imunity. Nelze nezmínit, že pročišťuje krev a přispívá k regulaci tlaku. Co dalšího patří na seznam jejích pozitiv?

Sbohem, proklaté akné

Na hořkém medikamentu si asi moc nepochutnáte, ale věřte, že jako zachránce v případě anémie nemá konkurenci. Rovněž se hojně využívá při horečce a nervozitě, neboť má zklidňující schopnosti. Vyžene z těla i infekční onemocnění a urychlí hojení ran. Spolehlivě si však poradí i s akné, stejně jako s vyrážkami a ekzémy nejrůznějšího původu.

Zdroj: www.eatthis.com, www.ourhealth.com, www.herbslife.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat