Prostreno.cz

Zelený koktejl z chlorofylu. Co tenhle mix výživných látek provede s vaším tělem

Chlorofyl je zelený pigment přítomný v rostlinách, který usnadňuje vstřebávání světla ze slunce. Má schopnost přeměnit tuto světelnou energii na použitelnou formu, která se využívá pro různé procesy, jako je fotosyntéza. Co se stane, když ho zařadíte do svého jídelníčku?

Chlorofyl je ve skutečnosti původcem zelené barvy a pigmentace rostlin. Existují různé formy chlorofylu, které se vyskytují přirozeně, jako chlorofyl a a chlorofyl b. Zatímco chlorofyl je rozpustný v tucích, chlorofyllin (derivát chlorofylu) je rozpustný ve vodě a používá se i jako alternativní léčivo.

Zajímavý fakt o chlorofylu je, že jeho molekulární struktura je podobná molekulární struktuře hemoglobinu, což je důležitá část lidské krve. Díky této jedinečné kvalitě tekutý chlorofyl provádí v těle stejnou funkci jako hemoglobin. Také je to dobrý zdroj vitaminů, jako jsou vitaminy A, C, E, K a beta-karoten. Zároveň je bohatý na životně důležité minerály, například hořčík, železo, draslík, vápník a esenciální mastné kyseliny. Co tenhle koktejl výživných látek provede s vaším tělem?

Zvyšuje počet červených krvinek

Chlorofyl pomáhá obnovovat a doplňovat červené krvinky. Pracuje na molekulární a buněčné úrovni a má schopnost regenerovat tělo. Je také bohatý na živé enzymy, které čistí krev a zvyšují schopnost přenášet více kyslíku.

Zabraňuje rakovině

Chlorofyl podle vědců poskytuje ochranu proti širokému spektru karcinogenů přítomných ve vzduchu, vařeném mase a zrnech. Studie prokázaly, že omezuje gastrointestinální absorpci škodlivých toxinů, které jsou v těle známé jako aflatoxin. Chlorofyl a jeho derivát chlorofyllin inhibují metabolismus těchto prokarcinogenů, které mohou poškodit DNA a také vést k rakovině jater a hepatitidě.

Vykazuje antioxidační vlastnosti

Chlorofyl má silnou antioxidační kapacitu a významné množství nezbytných vitaminů. Tyto účinné radikálové „odpuzovače“ neutralizují škodlivé molekuly a chrání před rozvojem různých onemocnění a škod způsobených v důsledku oxidativního stresu.

Léčí artritidu

Prozánětlivé vlastnosti chlorofylu jsou významné i při artritidě. Studie poukazují na to, že chlorofyl a jeho deriváty interferují s růstem bakteriálně vyvolaného zánětu.

Detoxikuje tělo

Zelený pigment má čisticí vlastnosti, které jsou užitečné při detoxikaci těla. Zbavuje škodlivých nečistot, chemikálií a toxinů. Je také účinný při snižování škodlivých účinků záření, zároveň z těla pomáhá odvádět pesticidy a léčiva.

Zpomaluje stárnutí

Chlorofyl potírá účinky stárnutí a podporuje udržování zdravých tkání, které se vyznačují bohatstvím antioxidantů a přítomností hořčíku. Také stimuluje enzymy proti stárnutí a zlepšuje funkce nadledvin.

Přírodní zelená

Podle všeho chlorofyl zlepšuje i trávení, zabraňuje nespavosti, posiluje imunitu a kosti, eliminuje zápach z úst a pomáhá při léčbě sinusitidy. Pravidelná konzumace chlorofylu a jeho derivátu není nikterak omezená. Slouží totiž jako potravinářská přísada s registrovaným číslem E E141.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat