Prostreno.cz

Želatinu si dopřávejte nejen na dortech. Hojí rány a bojuje proti stárnutí

Možná sklízíte plody své práce a rádi si dopřáváte pečené i nepečené dortíky s vlastnoručně vypěstovaným ovocem. Je jejich součástí i želatina? Pak děláte jedině dobře! Co se stane s vaším tělem, pokud ji budete konzumovat každý den?

Želatina je vyrobena z kolagenu, který se získává z různých vedlejších produktů živočišného původu. Jedná se o křehkou, bezbarvou, průsvitnou látku bez chuti, která se přidává do želé, zmrzlin, jogurtů, gumových bonbonů, marshmallows a želatinových dezertů. V nepotravinářských aplikacích se dokonce používá v oblasti fotografie, farmaceutických přípravků a různých kosmetických prostředků.

Želatina je v podstatě kombinací bílkovin a peptidů, což je skvělý zdroj aminokyselin, který je nezbytný pro fungování různých tělesných procesů. Pokud jde o nutriční složení želatiny, obsahuje vitaminy, minerály a organické sloučeniny, včetně mědi, selenu, fosforu a mnoha proteinů, které tělo potřebuje. Co to znamená pro vaši krásu i zdraví? Tohle má želatina na svědomí!

Ovlivňuje tělesnou hmotnost

Některé studie ukázaly, že želatina je důležitým prvkem, který zvyšuje produkci HGH (lidský růstový hormon) a zároveň stimuluje metabolismus prostřednictvím svých živin a aminokyselin. Navíc obsah vlákniny a bílkovin pomáhá k pocitu sytosti, což snižuje přejídání.

Hojí rány

Proteiny jsou nezbytnou součástí hojení ran – a právě želatina obsahuje specifickou aminokyselinu nazývanou glycin, která je přímo spojena se snížením zánětu. To znamená, že díky želatině se rána může zahojit mnohem rychleji.

Posiluje nehty, vlasy a zuby

Keratin, jedna z bílkovin nacházející se v želatině, posiluje růst nehtů, vlasů a zubů. Proto je konzumace „tohoto průsvitného nic“ jednoduchým a účinným způsobem, jak zajistit, aby tyto prvky těla byly v dobrém stavu.

Stará se o zdraví kostí

Proteiny nalezené v želatině, stejně jako selen, fosfor a měď, pomáhají udržovat kosti silné a zvyšovat kostní minerální hustotu v těle. Jedná se tak o důležitý obranný mechanismus proti osteoporóze. Některé další aminokyseliny, které se nacházejí v želatině, snižují zánět a pozitivně působí při léčbě artritidy. Kromě toho může želatina přispívat k rozvoji chrupavky, jež posiluje klouby a kosti.

Působí na imunitní systém

Prolin, jiná aminokyselina nalezená v želatině, byla spojena se zlepšenou imunitní funkcí u zvířat, což znamená, že stejný efekt můžeme očekávat i v souvislosti s člověkem. Ne nadarmo se o želatině říká, že bojuje proti infekcím a nemocem. Pokud je tedy zahrnuta do každodenní stravy.

Bojuje proti stárnutí

Želatina je v podstatě vysušená z kolagenu. Kolagen je přitom jeden z nejdůležitějších prvků naší pokožky, jež se stará o elasticity a těsnost mezi dermálními buňkami. Tím, že se zvýší jeho množství prostřednictvím konzumace želatiny, lze pokožku udržet mladistvou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat