Prostreno.cz

Citrus Buddhova ruka. Rostlina, která není jen na okrasu

Bushukan je voňavá odrůda citrusu, která vypadá jako ruka s prsty. Pochází ze severovýchodní Indie a Číny a přezdívá se jí Buddhova ruka. Tahle líbivá rostlinka však není jenom na okrasu. Kromě potěchy oka má i léčivé vlastnosti! Jaké?

Buddhova ruka (Citrus medica var. Digitata) je již dlouho symbolicky používána v náboženských obřadech. Sladké, citrusové plody jsou také součástí parfémů. Jak ovoce, tak i kůra však mají léčivé vlastnosti. Zde je jejich seznam!

Úleva od bolesti

Již po tisíce let se lidé obracejí na Buddhovu ruku s prosbou o úlevu od bolesti. Dávno se totiž ví, že tato odrůda citrusu vyniká svým zajímavým chemickým složením, které zahrnuje kumarin, limonin a diosmin. V kombinaci s protizánětlivou schopností rostliny je Buddhova ruka schopná zmírnit otok a bolest.

Žádné problémy s dýcháním

Jedním z nejčastějších použití Buddhovy ruky je pomoc při dýchání. Zmíněná rostlina totiž působí jako expektorans, takže pokud trpíte nadměrným kašláním, které se podílí na produkci hlenu nebo kataru, pak se konzumace citrusového zázraku vyloženě nabízí.

Snížení gastrointestinální poruchy

Žaludeční nevolnosti, průjem, křeče, nadýmání nebo zácpa? Tak to ne! Bushukan může poskytnout účinný prostředek, jež vyléčí zánět v žaludku a uklidní střevní svaly. Výsledkem je normální trávení a vylučování.

Konec menstruačním potížím

Pro ženy, které trpí neobvykle silným menstruačním krvácením, křečemi a výkyvy nálad, je Buddhova ruka spásou a přírodním lékem. Díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem poskytuje vítanou úlevu!

Posílení imunity

Specifický polysacharid nacházející se v bushukanu je spojen se stimulací aktivity imunitního systému. Buddhova ruka by tak měla být konzumována zvlášť při nachlazení a chřipce. Urychluje totiž zotavení.

Krocení vysokého krevního tlaku

Extrakt ze zmíněné rostliny se chová jako vazodilatátor. Uvolňuje a zvětšuje koronární cévy a účinně snižuje krevní tlak a riziko vzniku aterosklerózy. S tím se však pojí jisté riziko. U osob, které již tak mají krevní tlak nízký, nemusí být Buddhova ruka moudrou volbou. A ta nejlepší zpráva na konec?

Bushukan nepotřebuje zimování a pěstovat ho lze i v paneláku. Jediné, co vyžaduje, je dostatek světla a vody, a taky ideálně teploty vzduchu kolem třiadvaceti stupňů Celsia. Tak co, troufnete si na pěstování?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat