Prostreno.cz

Nasbírejte si zdravotní benefity v podobě švestek

Máte potíže s vysokým krevním tlakem? Nebo byste si raději pojistili ostrý zrak a trochu posílili kosti? Tak či tak, podceňované švestky vám pomohou. Jsou totiž zdravější, než jste si možná dosud mysleli!

Když dojde řeč na švestky, jednoho v jejich souvislosti automaticky napadnou povidla, druhý je má spojené spíš se slivovicí. Tak samozřejmě, že přesně tohle se přímo nabízí, ovšem sladké plody modré až fialové barvy poskytují také zajímavé zdravotní benefity, o kterých se už tak často nemluví. Co vám konzumace švestek přinese? Využijte toho, že právě teď se pod nimi stromy doslova prohýbají!

Možnost regulace tlaku. Využijete ji?

Vysoký krevní tlak není žádná legrace, neboť stojí za celou řadou vážných potíží. Jmenovat bychom mohli třeba kornatění tepen, ischemickou chorobu srdeční nebo infarkt myokardu. V sázce je také zhoršení či ztráta zraku a selhání ledvin. Ptáte se, co se dá udělat pro to, aby se tlak vrátil do bezpečných hodnot?

Přispět k tomu můžete tím, že si pochutnáte na švestkách, které díky vysokému podílu draslíku na celou situaci „dohlédnou“. Zmíněný minerál ovšem oceníte i z jiných důvodů – povzbuzuje totiž peristaltiku střev a pomáhá udržovat vodní rovnováhu tkání. Tedy alespoň tak o něm smýšlí odborníci.

Silné kosti, které jen tak něco nezlomí

Osteoporóza je obávanou chorobou, která se projevuje řídnutím kostní tkáně, čímž se výrazně zvyšuje náchylnost k různým a bolestivým zlomeninám. Jedním ze způsobů, jak se tomuto onemocnění vyhnout, je adekvátní příjem vitaminu K, jež je naprosto nezbytný pro správnou absorpci vápníku. Víte ale, kde ho hledat? Odpověď je jasná – zaměřte se na švestky, které se vyplatí nasušit do zásoby. Právě ony jsou tímto vitaminem doslova napěchované, takže vlastně platí za posilovače kostí.

Podpora ostrého zraku. A to se počítá

Že jen mrkev je dobrá pro oči? Co vás nemá! Potravin, které ochrání před nošením brýlí či kontaktních čoček, je mnohem víc. Na jejich seznam patří i „modré ovoce“, které se může pochlubit vysokým podílem vitaminu A. Ten je, jak známo, skvělou oční výživou, přičemž funguje jako prevence celé řady onemocnění způsobujících slepotu. Už vyrážíte s pořádně velkým košíkem k nejbližší švestce?

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat