Prostreno.cz

Ananas má nečekané protizánětlivé vlastnosti

Jak konečně vyzrát nad zánětem, který je původcem mnoha nepříjemných neduhů? Zkuste na to jít přes jídlo. Když zvýšíte spotřebu chilli papriček, ananasu, lněných semínek a ryb, máte možná vyhráno!

Zánět je sice nutnou součástí léčebného mechanismu organismu, ale když trvá moc dlouho, dobře to taky není. Jakmile totiž přeroste v chronickou záležitost, značně zvyšuje riziko cukrovky, infekcí a depresí. Tedy alespoň takhle to naznačují odborníci s tím, že pacienta mnohdy postihují také bolesti kloubů a nepříjemné migrény. Jaká první pomoc se v takových případech přímo nabízí? Možná je to k nevíře, ale občerstvení v podobě těchto potravin!

Pálivé papričky jako ostrá léčba

Chilli papričky bývají často spojované s hubnutím, protože zvyšují teplotu těla, podporují krevní oběh a urychlují metabolismus. Za tyto schopnosti bychom mohli poděkovat jejich přírodnímu alkaloidu kapsaicinu, který má v popisu práce také útlum veškerých zánětů. Málokdo zřejmě tuší, že tato látka s unikátním složením umí zlepšit i náladu, neboť přímo souvisí s produkcí šťastných hormonů neboli endorfinů.

Ananas, pomoc v rytmu exotiky

Přecházíte ananas v obchodě bez povšimnutí, protože vás odrazuje manipulace s jeho tuhou kůrou? Možná teď změníte názor. Tropický drahokam má zajímavé čisticí schopnosti, přičemž „udělá pořádek“ hlavně v trávicím traktu. Četné výzkumy naznačují, že dokonce poskytuje prevenci před rakovinou a pomáhá s úspěšným zahnízděním embrya, tudíž jde na ruku otěhotnění. Ananas je ale prospěšný i jinde. Vzhledem k tomu, že v sobě ukrývá enzym bromelin, působí silně protizánětlivě.

Lněná semínka jsou vyloženě na předpis

Podle některých odborníků mohou lněná semínka snížit riziko předčasného úmrtí – tedy samozřejmě za předpokladu, že si je budete dopřávat pravidelně. Co že je na nich tak zázračného? Především vysoký podíl kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je velice silný protizánětlivý prostředek bojující proti různým onemocněním. Semínka jako taková mají projímavé účinky, pozitivně ovlivňují trávicí ústrojí a dohlížejí na zdraví močových cest. Rovněž chrání srdce i cévy.

Pochutnejte si na rybě. Je to pro vaše dobro

Tučné ryby, jako jsou například sardinky, makrela nebo losos, nabízí neskromné množství omega-3 mastných kyselin. A to jsou ti správní bojovníci proti zánětům! Ovšem pozor, zmíněné kyseliny jsou prospěšné na více frontách. Studie zveřejněná v odborném magazínu American Journal of Clinical Nutrition sděluje, že urychlují metabolické funkce, čímž podporují hubnutí. Závěry jiného výzkumu, které byly publikovány v časopise PloS One, zase uvádí, že jedinci, kteří je konzumují, mají lepší paměť zhruba o 25 %. Proč tedy rybí večeří nespojit příjemné s užitečným?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat